Pandemia cu noul coronavirus a afectat dur statul New York, unde SARS-CoV-2 a ucis 7000 de persoane, de la începutul epidemiei.

În situația în care morgile sunt depășite de numărul tot mai mare al celor decedați, autoritățile au decis să îngroape morții care nu sunt reclamați timp de 14 zile pe Hart Island, o insulă aflată în apropiere de Bronx.

În trecut, morgile din metropola New York dispuneau de un spațiu suficient pentru a păstra morții abandonați timp de 30-60 de zile, înainte de a fi înhumați pe această insulă, potrivit New York Times.

Înainte de debutul pandemiei, înmormântările pe Hart Island aveau loc o dată pe săptămână. Acum, au loc de cinci ori pe săptămână, explică cotidianul american.

Aproximativ 25 de cadavre sunt îngropate pe zi. Numai joi, numărul lor a crescut la 40, scrie Ouest de France.

Totuși, potrivit New York Post, la ora actuală este dificil de știut dacă toți morții îngropați pe Hart Island au fost bolnavi de Covid-19.

La începutul acestei săptămâni, autoritățile de pe insulă au fost întrebate dacă pacienții suspectați de coronavirus figurau printre decedații aduși aici.

Însă ele nu au putut oferi un răspuns clar deoarece nu se știe dacă unii defuncți au fost testați pentru SARS-CoV-2.

Dar, subliniază presa americană, în săptămânile viitoare, este foarte probabil că persoanele ucise de pandemie să fie înmormântate pe Hart Island.

Imaginile fimate de drone și difuzate de presă arată echipe de gropari care așează pe rând sicrie în gropi comune care seamănă cu niște uriașe tranșee.