Ministrul Afacerilor Externe a anunțat că a facilitat revenirea în țară a 330 de cetățeni români aflați pe teritoriul Spaniei. Acțiunea a fost posibilă datorită conlucrării dintre Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și ale Ministerului Afacerilor Interne.

Repatrierea celor 330 de români a fost asigurată cu două curse aeriene, dinspre Barcelona și dinspre Madrid, operate de o companie private, potrivit unui comunicat de presă al MAE.

De asemenea, se mai arată în document, în urma demersurilor comune ale MAE si ale Ambasadei Spaniei la București, cu cele două curse aeriene au fost repatriați în siguranță și 41 de cetățeni spanioli, pe rutele București – Madrid și respectiv București – Barcelona.

„MAE reînnoiește cu fermitate apelurile făcute anterior privind evitarea oricăror călătorii externe care nu sunt absolut esențiale. Astfel de călătorii pot antrena riscuri majore, periclitând siguranța cetățenilor și posibilitatea acestora de revenire în țară”, se arată în comunicatul de presă.

De asemenea, MAE face apel la cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate să respecte recomandările autorităților locale și subliniază că deplasările către România trebuie complet evitate în această perioadă.

„Toate aceste deplasări sunt tot mai mult afectate de restricțiile impuse de statele de tranzit, care determină ca posibilitățile de asistență din partea autorităților române să se reducă în mod considerabil, din ce în ce mai mult, și pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecției cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranța cetățenilor români în cauză și a celor de acasă”, precizează sursa citată.