Ministerul rus al Apărării a transmis că, peste noapte, au fost doborâte 158 de drone lansate de Armata Ucraineană asupra a 15 regiuni rusești. Detaliază că 46 au vizat Kursk, 34 Briansk, 28 Voronej, 14 Belgorod, opt Reazan, nouă Moscova, cinci Kaluga, iar restul alte regiuni.
Ucrainenii au vizat o centrală electrică și o rafinărie din Moscova. Deși, inițial, autoritățile locale au pretins că nu sunt pagube, la rafinăria Kapotnya a izbucnit un incendiu puternic, care a fost încadrat în cel mai ridicat grad de risc (5 din 5). După zeci de minute de intervenție, focul a fost reevaluat la gradul 2 din 5. Pe fondul amenințării dronelor, activitatea aeroportului Vnukovo a fost restricționată.
Rețeaua Astra, de pe Telegram, a publicat imagini din timpul atacului asupra centralei Konakovo și rețelei de distribuție din regiunea Tver. Astra scrie că în vecinătatea uzinei a izbucnit un incendiu, dar observatorii occidentali arată că, de fapt, flăcările sunt în interiorul complexului.
Ucrainenii și-au intensificat atacurile cu drone, pe fondul dezvoltării producției interne. Dar liderii de la Kiev insistă ca partenerii occidentali să permită armate să folosească armele cu rază lungă pentru a lovi ținte de pe teritoriul rusesc. Vineri seară, președintele Volodimir Zelenski a insistat că atacul din regiunea Harkov, în urma următoarea au murit șase persoane și au fost rănite 97, putea fi evitat prin „lovirea aerodromurilor militare ruse, a bazelor lor și a logisticii ruse. Curățarea cerului ucrainean de bombe aeriene ghidate ar fi un pas mare pentru a forța Rusia să cauți încheierea războiului și o pace justă”.
Zelenski sa adresat direct SUA, Marii Britanii, Franței și Germaniei și le-a cerut aprobarea pentru folosirea armelor cu rază lungă de acțiune. În context, ministrul ucrainean al Apărării a călătorit la Washington, pentru negocieri cu partea americană. Este de așteptat ca Zelenski să-și reia cererile, la reuniunea Adunării Generale a ONU, la New York, care va avea peste câteva zile.
sursa: biziday