• Sun. Jul 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Schimbările climatice și cererea mare cresc concurența pentru resursele de apă

Jun 29, 2024

Schimbările climatice și cererea crescută de resurse duc la o concurență tot mai acerbă între țări pentru apa de suprafață a lumii. Aproape jumătate din aceste resurse sunt împărțite de două sau mai multe țări, Europa având cel mai mare număr de bazine hidrografice comune.

În cadrul Uniunii Europene, multe țări depind semnificativ de apa provenită din afara granițelor lor. Un exemplu elocvent este fluviul Dunărea, care traversează aproape o duzină de țări europene, inclusiv Germania, Slovacia, România, Moldova și Ucraina. Această situație scoate la iveală probleme stringente, precum deficitul de apă, controlul poluării, gestionarea inundațiilor și protecția biodiversității.

Europa, cu numeroasele sale căi navigabile transfrontaliere, necesită o cooperare internațională și multilaterală extinsă. Disponibilitatea apei variază considerabil în cadrul UE. În Europa centrală și de vest, producția de energie consumă majoritatea resurselor de apă, în timp ce în sudul continentului, agricultura este principala consumatoare. Schimbările climatice accentuează aceste provocări, cu bazinele de captare din sudul Europei confruntându-se cu un stres sever de apă, iar Europa de Nord experimentând zăpezi reduse și debite crescute de iarnă. Gestionarea acestor schimbări este complexă din punct de vedere politic și necesită cooperare transfrontalieră.

În cadrul UE, consumul și disponibilitatea apei variază de la mai puțin de 400 mm/an în unele zone ale Mediteranei, până la peste 1.000 mm/an de-a lungul Atlanticului și Alpilor.

Contramăsurile luate de UE

Uniunea Europeană a adoptat mai multe tratate și acorduri pentru a reglementa cooperarea transfrontalieră în domeniul apei. Directiva-cadru privind apa (WFD) este cea mai importantă, stabilind standarde pentru managementul integrat al bazinelor hidrografice și promovând cooperarea prin organisme comune și practici de evaluare și monitorizare a calității apei.

Directiva privind inundațiile completează WFD prin îmbunătățirea managementului riscului de inundații. Un alt acord esențial este Convenția privind protecția și utilizarea cursurilor de apă transfrontaliere și a lacurilor internaționale (Convenția privind apa), care prevede utilizarea echitabilă și durabilă a apelor partajate și promovează cooperarea prin acorduri obligatorii din punct de vedere juridic.

Convenția pentru protecția fluviului Dunărea servește ca model pentru gestionarea eficientă a apelor transfrontaliere, concentrându-se pe conservarea și utilizarea rațională a apelor Dunării. Prin aceste acorduri, UE încearcă să reducă potențialele conflicte și să promoveze diplomația apei.

Fluvii și lacuri comune în Europa

Printre cele mai importante căi navigabile comune din Europa se numără:

 • Dunărea: Traversează Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria, România, Moldova și Ucraina.
 • Rin: Împărtășit de Franța, Germania, Elveția, Țările de Jos și Belgia.
 • Meuse: Traversează Belgia, Țările de Jos și Franța.
 • Oder: Traversează Cehia, Polonia și Germania.
 • Elba: Împărtășit de Germania și Republica Cehă.
 • Minho, Lima, Douro, Tejo și Guadiana:Împărtășite de Spania și Portugalia.
 • Lacul Constance: Împărtășit de Germania, Elveția și Austria.
 • Lacul Geneva: Se învecinează cu Franța și Elveția.
 • Lacul Peipus: Împărtășit de Estonia și Rusia.
 • Lacul Saimaa: Traversează Finlanda și Rusia.
 • Lacul Ladoga: Se învecinează cu Rusia și Finlanda.

O utilizare mai înțeleaptă a apei

Euronews și Comisia Europeană colaborează pentru a promova campania #WaterWiseEU, menită să sensibilizeze publicul cu privire la stresul tot mai mare asupra sistemelor de apă din Europa și necesitatea unei gestionări durabile a apei.

Campania „Water Matters” va aborda diverse probleme legate de apă, subliniind importanța protejării naturii și a ecosistemelor care fac parte integrantă din ciclul apei. Prin conținut captivant, Euronews și Comisia Europeană speră să inspire indivizii și comunitățile să devină #WaterWiseEU, contribuind la conservarea resurselor de apă pentru generațiile viitoare.

sursa: puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *