• Wed. Sep 27th, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Serghei Lavrov, vizat de un tir de reproșuri în timpul summitului G20: ‘Ce cinism, domnule reprezentant al Rusiei!’

Sep 9, 2023
0 0
Read Time:2 Minute, 20 Second

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a referit în discursul rostit sâmbătă în deschiderea summitului G20 de la New Delhi la decizia Rusiei de a se retrage din acordul care permitea transportul sigur de cereale ucrainene pe Marea Neagră şi, adresându-se direct ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, care îl reprezintă la summit pe Vladimir Putin, a exclamat: „Ce cinism, domnule reprezentant al Rusiei!”, conform news.ro.

„Ne dorim un viitor mai bun pentru generaţiile care ne vor urma. Trebuie să luptăm pentru pace cu natura, în bătălia împotriva schimbărilor climatice. Dar trebuie să luptăm şi împotriva celor care declanşează războaie în mod complet iresponsabil”, a spus Charles Michel referindu-se la invazia rusă din Ucraina. „Acest lucru are un impact dincolo de securitatea continentului european. Are un impact în întreaga lume. Afectează energia, inflaţia şi înrăutăţeşte securitatea energetică”, a arătat preşedintele Consiliului European în discursul rostit la lucrările de deschidere a summitului la care participă cele mai puternice 20 de economii ale lumii.

El a evocat acordul pentru transportul de cereale pe Marea Neagră din care Rusia s-a retras în iulie, subliniind eforturile ONU şi ale Turciei de a-l revigora.

„Aş dori să subliniez mobilizarea exemplară a Organizaţiei Naţiunilor Unite, a secretarului general Antonio Guterres, cu sprijinul preşedintelui turc Erdogan, pentru a pune în aplicare acordul de la Marea Neagră, pentru a se asigura că această răscruce de drumuri pentru tranzitul şi exportul de produse alimentare poate fi păstrată”, a spus Michel înainte de a se adresa direct ministrului rus de externe: „Şi ce cinism, domnule reprezentant al Rusiei, nu aţi acceptat acest lucru, pentru că nu numai că aţi decis să vă retrageţi din acest acord de la Marea Neagră, dar în acelaşi timp atacaţi infrastructurile portuare. Blocaţi porturile care dau acces la Marea Neagră şi chiar la Dunăre”, a acuzat Charles Michel.

Insulte și parodie

„Şi, ca să mai adăugăm şi o insultă la rană, Rusia oferă 1 milion de tone de cereale ţărilor africane, într-o parodie de generozitate”, a continuat preşedintele Consiliului European.

„Ce cinism şi dispreţ faţă de ţările africane, când ştim că acordul privind Marea Neagră a livrat până acum peste 30 de milioane de tone de exporturi, în principal către ţările cele mai vulnerabile. Şi că rutele de solidaritate, rutele alternative dezvoltate de UE au permis deja exportul a 40 de milioane de tone de cereale”, a punctat Charles Michel.

Discursul său a continuat pe acelaşi ton aspru: „Un milion de tone oferite – ca şi cum ar fi fost un cadou! Acesta este un cinism absolut îngrozitor”, a insistat Michel.

Rusia este reprezentată la summitul G20 de ministrul de externe Serghei Lavrov, iar acesta a declarat că va bloca declaraţia finală dacă aceasta nu va reflecta poziţia Moscovei cu privire la Ucraina şi la alte crize.
sursa:stiripesurse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *