• Sat. Apr 13th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

S-a terminat numărătoarea voturilor în Turcia: Erdogan merge în turul doi, cu 49,4%

May 15, 2023

Voturile alegerilor prezidențiale care au avut loc ieri, în Turcia, au fost numărate în proporție de 99%. Astfel, actualul președinte, Recep Tayyip Erdogan va merge în turul doi de scrutin, după ce a obținut 49,9% din voturile alegătorilor turci.

După numărarea a peste 99% din buletine, Erdogan a obţinut 49,4% din voturi, faţă de 44,95% pentru principalul său adversar social-democrat, Kemal Kiliçdaroglu, informează AFP.

Este, totuși, un rezultat mai bun decât spera Erdogan, pe care ultimele sondaje l-au dat sistematic în urma contracandidatului său.

Pentru tabăra opoziţiei, care a cerut în ultimele săptămâni „să încheiem din primul tur” şi a declarat duminică seară că se află „în frunte”, rezultatul este, în schimb, ca un duş rece.

„Dacă naţiunea noastră vrea un al doilea tur de scrutin, atunci vom câştiga în turul al doilea”, a declarat duminică seară Kilicdaroglu, care conduce o coaliţie largă de şase partide de opoziţie. „Voinţa pentru schimbare în societate este mai mare de 50%”, a adăugat contra-candidatul lui Erdogan.

Este pentru prima dată în istorie când în Turcia se organizează al doilea tur de scrutin

În urma alegerilor ieri, Turcia se îndreaptă, astfel,  pentru prima dată în istorie, spre un al doilea tur al alegerilor, care va avea loc la 28 mai şi în cadrul căruia se vor confrunta preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi principalul său rival Kemal Kiliçdaroglu.
Recep Tayyip Erdogan, reales în 2018 din primul tur al scrutinului prezidenţial, a vorbit şi el în cursul nopţii în faţa unei mulţimi de susţinători.

Rezultatele definitive ale alegerilor prezidenţiale şi legislative sunt încă aşteptate. Duminică, cei 64 de milioane de turci cu drept de vot s-au prezentat masiv la urne, rata provizorie de participare apropiindu-se de 90%.

„Cred sincer că vom continua să ne slujim poporul în următorii cinci ani”, a spus Erdogan, care se află la putere din 2003. În ultimele săptămâni, el şi-a înmulţit promisiunile electorale în încercarea de a amortiza inflaţia foarte mare care loveşte ţara.

Voturile naționalistului Sinan Ogan ar putea fi decisive pentru soarta Turciei

Rezultatul celui de-al doilea tur din Turcia va depinde în parte de un al treilea om, Sinan Ogan (naţionalist), care a câştigat aproximativ 5% din voturi în primul tur şi nu a cerut încă susținerea unuia dintre cei doi candidaţi.

În acest climat de incertitudine, indicele principal al Bursei din Istanbul a scăzut luni dimineaţă cu 4%, mai spune sursa citată.
sursa:EVZ.ro

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *