• Wed. May 31st, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Avertismentul Programului Alimentar Mondial: Dacă acordul cerealelor nu se va prelungi, va trebui să asigurăm hrană întregii lumi

May 15, 2023
0 0
Read Time:2 Minute, 24 Second

Preşedintele Programului Alimentar Mondial (WFP) a avertizat că, în cazul în care Rusia se va retrage din acordul cerealelor încheiat cu Ucraina va fi dificil de asigurat hrană întregii lumi.

Cindy McCain a declarat pentru BBC că este necesară reînnoirea acordului care va expira pe 18 mai. Acordul cerealelor a facilitat exportul a milioane de tone de cereale din Ucraina, în ciuda războiului care nu s-a încheiat încă. Acordul privind exportul cerealelor ucrainene a fost încheiat în luna iulie a anului trecut în urma a intermedierii Turciei şi Naţiunilor Unite, scrie Hurriyet.

Acest acord a permis livrarea produselor alimentare din porturile ucrainene de la Marea Neagră, porturi blocate de navele de război ale Rusiei, acţiune ce a ajutat la soluţionarea crizei alimentare mondiale.
Ucraina a exportat produse agricole precum floarea soarelui, porumb, grâu şi orz, iar mai mult de jumătate din grâul cumpărat de WFP provenea din Ucraina. În acelaşi timp, Naţiunile Unite au acceptat ca şi Moscova să exporte propriile produse agricole.

Acordul trebuie reînnoit

McCain a declarat: „Acordul trebuie reînnoit. Dacă nu se va reînnoi, nu va fi posibil să asigurăm hrana necesară nici măcar pentru o regiune, pentru întreaga lume nici nu poate fi vorba. Aşa cum cunoaşteți, Ucraina era grânarul Europei, dar acum nu este aşa. Acum ar trebuie să importăm grâne de acolo, pentru că această situaţie afectează şi celelalte ţări.”
Acordul trebuia prelungit cu 120 de zile, însă Rusia, motivând obstrucţionarea exportului de cereale şi îngrăşăminte din Rusia, a ameninţat cu retragerea din acord.

Înalţi oficiali din Rusia, Ucraina, Turcia şi Naţiunile Unite s-au întâlnit şi au discutat joi la Istanbul propunerile pentru prelungirea acordului.
În declaraţia Kremlinului se arată că, dacă va fi nevoie, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, se va întâlni cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, şi va discuta despre prelungirea acordului, dar până acum nu a fost avansat niciun plan pentru o întâlnire.
La rândul său, McCain a anunţat că WFP a achiziţionat grâne din alte surse pentru a fi distribuite ţărilor aflate în nevoie, însă din cauza costurilor ridicate nu se poate asigura hrană pentru atât de mulţi oameni.
De asemenea, McCain a precizat că s-ar putea ca anul acesta agricultorii ucraineni să nu poată oferi pieţei produsele lor. Preşedintele WFP a adăugat: „Ştiu că există şi agricultori care încă lucrează. Dar nu trebuie să uităm că o mare majoritate a terenurilor cultivate sunt minate.”

Întrebat dacă Rusia este de acord sau nu cu prelungirea acordului, McCain a răspuns: „Nu, nu sunt prea optimist. Luând în considerare ceea ce am auzit până acum, 50/50%. Ceea ce mă îngrijorează foarte tare. Şi îngrijorează pe toată lumea.”

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că în cadrul negocierilor au fost obţinute progrese şi că părţile au ajuns la un consens în privinţa întâlnirilor tehnice ale reprezentanţilor Rusiei, Ucrainei, Turciei şi Naţiunilor Unite. (Traducerea: Emel – Birgül Mauki/Rador).
sursa:EVZ.ro

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *