• Tue. Jun 6th, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Ce spune Joe Biden despre primele rezultate ale alegerilor din Turcia. Erdogan acuză: „Biden a dat ordinul îndepărtării mele”

May 15, 2023
0 0
Read Time:2 Minute, 27 Second

Aliații occidentali sunt deranjați de legăturile strânse dintre Ankara și Moscova sub Erdogan. Din acest motiv ar dori să nu mai câștige încă un mandat. De asemenea, Erdogan acuză opoziția din Turcia de colaborare cu SUA în ideea de a-l îndepărta de la putere.

O înfrângere a lui Recep Tayyip Erdogan, unul dintre cei mai importanți aliați ai președintelui Vladimir Putin, va deranja Kremlinul, dar va consolida administrația Biden. De asemenea, mii de deținuți politici, jurnalişti și activiști ar putea fi eliberați dacă opoziția va câștiga alegerile.

În ciuda consiliului electoral suprem al Turciei, YSK, care a declarat că numărătoarea nu a fost încă încheiată nici la alegerile parlamentare, nici la cele prezidențiale, Erdoğan a susținut că alianța sa a câștigat majoritatea: „Credem că voi termina cu peste 50% în primul tur”, a adăugat el, proiectând o victorie totală a alegerilor prezidențiale, fără a fi nevoie de un tur.

Joe Biden a declarat după primele rezultate ale alegerilor din Turcia: „Îmi sună familiar. Cine câștigă, câștigă”, a spus președintele SUA.

Tensiunile dintre Turcia și Occident sunt în creștere, iar vocile internaționale și interne critică deopotrivă guvernul lui Erdogan pentru implementarea unor politici din ce în ce mai autocratice, cum ar fi represiuni puternice împotriva protestatarilor, închiderea forțată a instituțiilor media independente și extinderea dramatică a puterii prezidențiale.

Erdogan acuză opoziția turcă de complot cu SUA pentru a-l da jos de la putere

În ultima zi de campanie, pe 13 mai, Erdogan a acuzat că președintele Joe Biden a ordonat îndepărtarea mea de la putere: „Biden a dat ordinul îndepărtării mele. Știu asta. Toți oamenii mei știu asta. Dacă așa stau lucrurile, atunci voturile de mâine vor fi un răspuns pentru Biden”, a spus Erdogan, cu o zi înainte de alegeri.

De asemenea, Erdogan l-a criticat pe Kilicdaroglu pentru comentariile sale despre Rusia, numind Moscova un partener important pentru Turcia. „Rusia a fost unul dintre cei mai importanți aliați ai noștri în ceea ce privește produsele agricole”, a spus el.

Mai mult, Kilicdaroglu a declarat pentru Reuters că partidul său are dovezi concrete cu privire la responsabilitatea Rusiei pentru eliberarea de conținut online „deep fake” înaintea alegerilor de duminică. El nu a prezentat dovezi și Reuters nu a putut verifica în mod independent.

Deși a existat îngrijorări cu privire la modul în care Recep Tayyip Erdogan ar putea reacționa dacă va pierde, președintele a declarat vineri într-un interviu televizat că va accepta rezultatul alegerilor, indiferent de rezultat.

Un candidat trebuie să obțină mai mult de 50% din voturi pentru a câștiga cursa. Dacă nimeni nu trece de acel prag, urmează al doilea tur, pe 28 mai. Cu peste 99% din voturi numărate duminică la ora 20.00 ET, Erdogan este în frunte cu 49,46% din voturi, în timp ce Kilicdaroglu, care s-a angajat să aducă schimbări și reforme economice, are 44,79%, potrivit Consiliului Suprem Electoral al Turciei (YSK ), informează cnbc.com.

sursa:EVZ.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *