ianuarie 24, 2021

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

CSM desființează proiectul lui Cătălin Predoiu: Implicarea serviciilor de informații în activitatea judiciară este contrară Constituției, CEDO și CJUE

0 0
2 min read
0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second
justitie masca
În ședința din data de 15 decembrie 2020, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a apreciat, în temeiul art. 38 alin. (3) din Legea nr. 317/2004, că nu se impune emiterea unui aviz de către Consiliu cu privire la propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 51/1991 privind securitatea națională a României şi a hotărât transmiterea unui punct de vedere negativ față de această propunere legislativă.

„În ceea ce privește propunerea legislativă, având în vedere faptul că se propune implicarea serviciilor de informații în activitatea judiciară, prin atribuirea calității de mijloc de probă înregistrărilor realizate de către organele de stat cu atribuții în domeniul securității naționale ca urmare a desfășurării activității de informații specifice, Plenul a apreciat că aceasta nu poate fi adoptată în forma propusă, fiind contrară dispozițiilor constituționale, așa cum acestea au fost interpretate în jurisprudența constantă a Curții Constituționale, nesocotind, totodată, jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului și pe cea a Curții de Justiție a Uniunii Europene”, se arată în punctul de vedere.

Argumentele care au fundamentat soluția Plenului Consiliului Superior al Magistraturii pot fi citite aici.

În august 2020, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a depus un proiect de lege, alături de deputații liberali Cristina Trăilă şi Gabriel Andronache, prin care propune modificarea şi completare a Legii 51/1991 privind securitatea naţională a României.

Proiectul de lege prevede că interceptările pot fi mijloace de probă în procesul penal, cu condiţia ca prin lege să fie reglementată o procedură clară şi adecvată, care să permită verificarea efectivă a legalităţii lor, atât a mijlocului de probă, cât şi a procedeului probatoriu prin care au fost obţinute.

Legea a fost adoptată tacit de Camera Deputaților și se află în Senat.

sursa:stiripesurse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro by :).