noiembrie 24, 2020

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Ministerul Agriculturii triplează taxele pentru export. Unii exportatori renunță la activitate

2 min read
Read Time:1 Minute, 45 Second

La mai puțin de un an de când a majorat ultima dată taxele fitosanitare, Ministerul Agriculturii le mărește de trei ori. Afectați de decizie, micii exportatori anunță deja că renunță la activitate.

Prin Ordinul 261/2020, Ministerul Agriculturii stabilește noile taxe fitosanitare. Astfel, începând cu data de 25 octombrie, toate acțiunile din această categorie vor costa 450 de lei. Actualul ordin îl modifică pe cel intrat în vigoare la începutul anului, pe 12 ianuarie, dată de la care noile prețuri erau majorate la 166 de lei față de cele, sensibil mai mici, care datau din 2016.

Certificatul fitosanitar este necesar îndeosebi firmelor care fac export, el fiind obligatoriu în spațiul extracomunitar. Decizia îi afectează pe exportatori, printre cei mai lezați fiind legumicultorii din zona Matca, Galați.

Certificatul se acordă pe loturi de producție, ceea ce dezavantajează producătorii mici, care exportă în volum redus comparativ cu marii producători. Practic, taxa trebuie achitată și pentru un singur camion de legume (cartofi, varză etc.) care pleacă la export extracomunitar.

În cazul culturilor de cartofi, de exemplu, exportate în Moldova sau Ucraina, profitul la un camion de 20 de tone este de aproximativ 200 de euro. Prin majorarea introdusă pe 25 noiembrie, jumătate din sumă se duce pe noua taxă, fapt ce-i descurajează pe micii exportatori să-și continue activitatea.

„Nu poți trece de punctul vamal fără certificat fitosanitar. De la Matca pleacă anual mii de camioane către spațiul extracomunitar. Este o suprataxare a exportului, contractele sunt pe preț ferm și ne vedem nevoiți să renunțăm la activitate”, ne-a declarat un agricultor gălățean ce se ocupă și cu exportul.

În aceste condiții, exportatorii ar putea renunța să mai cumpere de pe piața nostră mii de tone de legume cu preț mic, cum ar fi cartofii sau varza. L-am întrebat pe semnatarul Ordinului 261/2020, George Scarlat, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, de ce a fost necesară majorarea taxelor fitosanitare de trei ori, la mai puțin de un an de când fuseseră mărite. Până la ora publicării acestui material nu am primit niciun răspuns.

sursa:puterea

0 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro by :).