decembrie 2, 2020

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Alexandru Rafila, omul care aduce veștile crunte: ‘Fără un vaccin împotriva COVID-19, imunizarea pe cale naturală ar dura circa 15 ani’

3 min read
Read Time:2 Minute, 12 Second

Virusul SARS-CoV-2 nu o să dispară nici după al doilea val și va trebui să ne obișnuim să trăim cu el „în anii următori”, susține Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. Cum studiile de seroprevalență arată că doar o mică parte a populației a trecut prin boala COVID-19, soluția este apariția unui vaccin viabil. Altfel, imunizarea pe cale naturală ar dura circa 15 ani, spune reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății.

„Virusul nu dispare după al doilea val. Oamenii trebuie să înțeleagă că vom trăi cu acest virus în anii următori”, a declarat Alexandru Rafila, joi seară, la Digi 24. Președintele Societății Române este de părere că soluția este găsirea unui vaccin. „Vaccinul va opri răspândirea, dar boala va reizbucni, vor apărea focare ici și colo”, însă ele vor putea fi controlate mult mai ușor, a subliniat expertul.

Revenirea la normalitate nu depinde neapărat de încetarea stărilor excepțioanale, fie ele de urgență sau alertă, ci de apariția unui vaccin. Abia atunci ne vom putea întoarce la o viață normală, „chiar și fără mască”, spune Alexandru Rafila.

„Oamenii au înțeles că după starea de urgență se întorc la normal. Și s-au relaxat, și apoi au apărut acele creșteri de cazuri. Vaccinul ne va permite sa ne relaxăm comportamental”, spune reprezentantul României în OMS.

Oficialul a comparat eficiența unui vaccin comparativ cu imunizarea naturală, prin contractarea bolii, așa-numita „imunizare de turmă”. El a explicat că între 2% și 2,5% dintre români au trecut prin boală, potrivit datelor preliminare ale studiului de prevalență privind gradul de răspândire a infecției SARS-CoV-2 în populația României. Concret, acest lucru înseamnă că aproximativ 500.000 de români au contractat deja virusul, de aproape șapte ori mai mult decât cele circa 75.000 de cazuri confirmate oficial.

Cum România se confruntă cu noul coronavirus de șase luni, rezultă un ritm de îmbolnăvire de 1 milion de cazuri pe an. În aceste condiții, explică Alexandru Rafila, ar dura circa 15 ani până când măcar trei sferturi din populația României s-ar imuniza pe cale naturală, astfel încât să răspândirea virusului să fie oprită.

România este pe locul 4 în UE la media de cazuri noi la suta de mii de locuitori, raportate la două săptămâni, a mai scos în lumină Alexandru Rafila.

„România s-a stabilizat la 87-89 de cazuri la suta de mii de locuitori, medie la 14 zile. Pe locul 1 în UE este Spania, cu 135 de cazuri, apoi Luxemburg și Malta, doua țări mici, cu impact nesemnificativ, apoi noi. Tendința în UE este de creștere, mai puțin accelerată, dar îngrijorătoare”, a afirmat el.

sursa:stiripesurse

0 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro by :).