În ce fel de poveste INTRĂM acum. Analistul R.Kaplan, despre ce ne așteaptă

CancandB.ro
Read Time:2 Minute, 18 Second

Globalizarea 1.0, de la sfârșitul Războiului Rece și până acum câțiva ani, a fost o poveste optimistă…Era vorba despre dezvoltarea unei clase de mijloc globale, despre eradicarea sărăciei extreme, de mai multă unitate globală.

Aceasta spune analistul de politică externă Robert Kaplan, care adaugă că acum intrăm în o a doua fază a globalizării. Care va fi o poveste mai degraba pesimistă. “Corona nu a generat aceasta secvență, dar acționează ca un moment de ruptură (un fel de chapter-breaking) între cele două tipuri de globalizare”, a explicat expertul pentru cursdeguvernare.ro. El subliniază în interviul acordat că actuala oportunitate de întărire a relațiilor SUA-Uniunea Europeană și apropiere naturală, pe fondul crizei generate de noul coronavirus și de aversiune față de China comunistă, va fi ratată din cauza lipsei de leadership coerent de la Casa Albă.

Chinezii și rușii văd războiul printr-o lentilă…

“În general, relațiile de mare putere se vor deteriora, intrăm într-o lume globalizată care este mai fracturată, cu lanțuri de aprovizionare care nu mai sunt preponderent internaționale, pe măsură ce companiile americane își vor muta  producțiile din China în țări mai prietenoase precum Vietnam (…) Chinezii și rușii au o concepție mult mai extinsă decât Occidentul despre război și purtarea războiului. Vestul consideră în mod esențial războiul ca fiind despre trupe și bătălii. Or interpretat în acest sens, nu avem de a face cu o strategie, ci doar cu un concept de luptă. Chinezii și rușii văd războiul printr-o lentilă mult mai largă, implicând orice, de la modul în care vând gaz natural până la economie, cyberwar, propagandă și culegerea de informații”, mai spune analistul.

Evitarea unei politici radicale

La întebarea “Cum vedeți soarta Intermariumului est-european (inclusiv a României) într-o lume post-COVID?”, Robert Kaplan a răspuns că Intermariumul se află într-adevăr sub o amenințare pe termen mediu și lung: “România o poate atenua evitând o politică radicală, promovând reforma internă continuă și legându-se cât mai mult de Germania, Franța, Marea Britanie și Statele Unite”.

„Intermarium” – „Inițiativa celor Trei Mari (ITM) este o platformă politică a țărilor membre UE din Europa Centrală și de Est. Scopul expres al Inițiativei este stimularea cooperării în regiune, accelerarea proceselor de modernizare a infrastructurii și consolidarea independenței energetice. Lansată de președinții Poloniei și Croației, Andrzej Duda și Kolinda Grabar-Kitarović în 2015, Inițiativa celor Trei Mari include în prezent 12 state membre ale Uniunii Europene, cuprinse între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră. Este vorba despre Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia, cele trei țări baltice (Lituania, Letonia, Estonia), apoi Austria, Slovenia, Croația, România și Bulgaria. Cu o singură excepție – Austria – toate au fost state membre ale sistemului socialist, ori chiar au făcut parte din fosta Uniune Sovietică” (potrivit Wikipedia).

sursa:puterea
0 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

După trei luni, Rusia a reluat BOMBARDAMENTELE în Siria

  Avioanele rusești au bombardat marți seară și miercuri dimineață ultima zonă majoră controlată de rebeli pentru prima oară de după acordul de încetare a focului din luna martie, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, citat de Moscow Times. Rușii au lovit în zona de nord-vest a țării, unde se […]

Ai un pont ? 0761011011