Bărbat: “Avem nevoie de magazinele mici, de cartier. Sunt aproape de casă și, în plus, unele nu se mai găsesc atât de des în ziua de azi, cum ar fi merceriile.”
Bărbat: “Vor fi necesare un tip de măsuri pentru a le veni în ajutor, pentru că acum nu au un profit mare pentru a se redresa. Dacă firmele mai mari primesc de obicei ajutoare de la guvern, acest lucru nu se întâmplă în cazul întreprinderilor mici.”
Începând de duminică, în Spania, copiii până în 14 ani vor putea ieși din casă câte o oră pe zi, între 9 dimineaţa şi 9 seara, însoțiți de un adult și numai pe o rază de un kilometru în jurul casei. Parcurile și locurile de joacă vor rămâne închise, iar distanțarea socială continuă.
Pablo Iglesias, vicepremier secund: “Le este permis să alerge, să sară, să facă sport, dar cu condiția să respecte distanța socială. De asemenea, vor putea ieși cu propriile jucării, cu o minge sau cu o trotinetă, dar nu pot merge în locurile de joacă special amenajate în parcuri, pentru a evita răspândirea virusului.”
Între timp, specialiștii caută în continuare răspunsuri la numărul uriaș de cazuri și decese din Spania. Un studiu genetic realizat de principalul institut epidemiologic spaniol a descoperit că primele cazuri au apărut în Madrid în jurul date de 14 februarie, cu câteva săptămâni înainte ca primele focare să fie identificate oficial.
Și în Italia, comunităţile îndoliate de pandemie se zbat să revină la normalitate. Bergamo, epicentrul pandemiei Covid-19 din Peninsulă, este încă un oraș în suferință. Oamenii din zona roșie cauta răspunsuri la tragedia care i-a lovit din senin.
Și pentru preoții orașului au fost două luni de cazne. Bisericile au slujit pe post de morgi, fiind umplute de sicrie.
În orașele italiene au fost redeschise librăriile, papetăriile şi magazinele care vând haine pentru copii. Restul populației trebuie să rămână în carantină până pe 3 mai.