Matt Hancock, secretar de stat pentru sănătate: “Scrisorile au început să sosească la domiciliile voastre încă de astăzi. Dacă sunteți solicitați, vă rugăm să luați parte la acest proiect vital pentru țara voastră. Participanții vor oferi în mod regulat probe pe care și le vor lua singuri și vor răspunde la câteva întrebări scurte atunci când vor fi vizitați de cadrele medicale.”
În paralel, britanicii fac eforturi și pentru crearea unui vaccin viabil pentru combaterea epidemiei cu noul coronavirus. Universitatea din Oxford a început deja primele teste pe oameni.
Sarah Gilbert, profesot de vaccinologie la Jenner Institute: “Folosim un adenovirus, din care am extras o parte din gene ca să-l facem inofensiv. Și, în locul genelor adenovirusului, am introdus genele care conțin datele proteinei de suprafață a coronavirusului.”
Va mai dură, însă, cel puțin câteva luni până când cercetătorii vor ști dacă vaccinul lor are sau nu efectul scontat.
În alte țări europene apar noi semne de relaxare, după restricțiile impuse de teama epidemiei. Ungaria a deschis granița pentru lucrătorii agricoli sârbi care lucrau în fermele maghiare, în timp ce Germania a deschis o parte din școli, dar cu anumite restricții: elevii trebuie să păstreze o distanță de 1,5 metri între ei și să vină singuri la școală.