• Sat. Apr 13th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Guvernul Orban are la dispoziție 1,5 miliarde de euro de la UE să treacă peste criză

Apr 23, 2020

 

Bugetarii nu vor mai fi trimişi în șomaj tehnic pentru că starea de urgență se apropie de final, a declarat joi dimineaţa premierul, care a vorbit despre planul de redresare a economiei.

România va conta pe 750 de milioane de euro, bani europeni, pentru repornirea afacerilor mici și mijlocii. Vor fi măsuri speciale și pentru românii veniți din diaspora care își vor căuta de muncă în țară.

Președintele Iohannis a anunțat și fonduri de până la 1,7 miliarde de euro pentru ajutoarele de șomaj, bonusul cadrelor medicale și alte feluri de asistență socială.

Bugetarii nu vor mai fi trimiși în șomaj tehnic

Bugetarii nu vor mai fi trimişi în șomaj tehnic, a anunţat premierul Ludovic Orban, care s-a răzgândit după ce săptămâna trecută susţinea că angajații de la stat vor avea veniturile reduse și vor face de serviciu în reprize de câte 14 zile.

În ultimele zile, Premierul a avut întâlniri succesive cu reprezentanţii companiilor din mai multe domenii economice. Oficialii adună date pentru planul de repornire a economiei, iar multe măsuri vor fi decontate din bani europeni, a anunțat Orban. 750 de milioane de euro sunt deja la dispoziția IMM-urilor.

Ludovic Orban„De asemenea, în cadrul programului SURE vom avea resurse pentru măsuri active de susținere a angajării de către companii, pentru a încerca să oferim cât mai multe locuri de muncă, că urmare a pierderii de locuri de muncă şi a faptului că au venit români din Europa, din ţări din UE, care vor avea nevoie de a-şi găși un loc de muncă.”

Peste 1,5 milioane de contracte de muncă, afectate de pandemie în România

În statistica Ministerului Muncii apar peste 1,5 milioane de contracte de muncă afectate de această pandemie în România.
Pe lânga acestea, ar mai fi în țară 1,7 milioane de români veniţi din străinătate în această perioadă.

Despre ocupațiile sau veniturile lor se știu foarte puține lucruri. Pentru ei, Guvernul ar trebui să pregătească un plan, susțin specialiștii, pentru că cel mai probabil îşi vor căuta de muncă aici, acasă.

Klaus Iohannis va susține crearea unui fond de redresare economică

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine într-o ședință cu liderii europeni crearea unui fond de redresare economică de care să poată beneficia toate statele membre ale Uniunii Europene.

Videoconferinţa cu membrii Consiliului European pe tema măsurilor privind gestionarea pandemiei COVID-19 are loc joi.

“Voi susţine crearea unui fond de redresare economică de care să poată beneficia, atenţie, toate statele membre, ca un instrument suplimentar faţă de măsurile de sprijin luate anterior deja, la nivel european. Acest instrument trebuie să fie complementar finanţării din viitorul buget al uniunii pentru perioada 2021 -2027 şi să fie utilizat pentru nevoile sectoriale reale ale statelor membre. Şi aici mă refer, de exemplu, la sectorul medical şi la cel economic, cele mai afectate de pandemia de COVID-19”, a declarat Klaus Iohannis.

Totodată, șeful statului a precizat că Guvernul Orban are la dispoziție 1 miliard și jumătate de euro de la Uniunea Europeană pentru atenuarea efectelor crizei care a fost provocată de pandemia cu Covid-19.

Şi pentru că m-am referit la sprijinul oferit de Uniunea Europeană pentru atenuarea efectelor crizei, doresc să subliniez că, prin măsurile luate la nivel european, a fost deja până în prezent mobilizată pentru România o sumă de peste un miliard și jumătate de euro din actualul buget multianual al Uniunii. Astfel, ca să dau niște exemple, 750 de milioane de euro sunt fonduri pentru susținerea IMM-urilor afectate de criză, 350 de milioane pentru achiziția de echipamente medicale, 300 de milioane de euro pentru susținerea șomajului tehnic, 120 de milioane euro, atenție, stimulente de risc pentru cadrele medicale și 30 de milioane de euro pentru susținerea asistenților sociali, implicați în acțiunile de sprijin pentru grupurile vulnerabile.

Subliniez că aceste fonduri sunt disponibile acum deja și vor fi folosite de către Guvernul Orban. Sunt convins că cea mai bună cale pentru a reuși să limităm efectele nocive, generate de pandemie, are la bază un efort comun al tuturor țărilor membre.” – a spus președintele Klaus Iohannis.

Economia s-ar putea relansa rapid

Dacă reușim absorbția acestor fonduri europene, economia s-ar putea relansa rapid, spune premierul.

Ludovic Orban: „Indiferent cine face aceste prognoze, indică o scădere economică pe anul ăsta în România şi o creştere economică pe anul viitor, care variază între 4,1 şi 6,1 pe 2021”.

Primele seturi de măsuri pentru perioada de după 15 mai ar putea fi anunțate de Guvern săptămâna viitoare.

 

sursa:protv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *