• Fri. Jun 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

VIRUSOLOGI: „Noul coronavirus a suferit mutații multiple”

Apr 5, 2020

 

O serie de epidemiologi pun la îndoială teoria potrivit căreia noul coronavirus a fost transmis prima dată de la un liliac la un om într-o piață de animale vii din Wuhan, cu câteva luni în urmă. Ei susțin că boala circula „de ceva timp” înainte de a suferi mutațiile care au făcut-o letală. ​

„Cred că probabil a circulat la oameni de ceva vreme”, a declarat pentru CNN Ian Lipkin, profesor de epidemiologie la Columbia Mailman School of Public Health. „Pentru cat timp? S-ar putea să nu aflăm niciodată cu certitudine … S-ar putea ca virusul să circule de luni, chiar ani printre oameni” a continuat specialistul.

Lipkin avertizează că focarul va reapărea și nu o singură dată. „Trebuie să avem un vaccin, deoarece acest virus va fi endemic în populația umană, va reapărea”, a avertizat Lipkin.

Un studiu recent realizat în revista Nature Medicine a lansat o teorie similară, conform căreia oamenii ar fi putut fi infectați cu virusul de ani de zile fără să știe. Potrivit autorilor studiului virusul s-a adaptat și a devenit mai infecțios și mai mortal pentru oameni de-a lungul timpului.

Și profesorul Robert Gary de la Școala de Medicină a Universității Tulane a declarat că alte câteva tulpini de coronavirus au fost nedetectate zeci de ani înainte de a fi descoperite.

Vorbind de noul coronavirus, Robert Gary a declarat că „probabil a avut unele adaptări la oameni înainte de a ajunge în oameni, s-a adaptat mai departe, și-a dovedit capacitatea de a infecta și de a se transmite între oameni, după ce a intrat în oameni.”

 

sursa:gandul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *