• Sun. May 19th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

FERMIERII AMERICANI, obligați să arunce laptele din cauza pandemiei

Apr 5, 2020

 

În ciuda cererii puternice pentru alimente de bază, cum ar fi produsele lactate, pe fondul pandemiei de coronavirus, lanțul de aprovizionare cu lapte a cunoscut o serie de perturbări care împiedică producătorii americani de lapte să își scoată produsele pe piață, relatează agenția de știri Reuters, citată de Mediafax.

Închiderea în masă a restaurantelor și școlilor a impus o schimbare bruscă de la piețele angro de servicii alimentare către magazinele alimentare cu amănuntul, creând un coșmar logistic și de ambalare pentru fabricile care procesează lapte, unt și brânză. Companiile de transport al produselor lactate nu găsesc suficienți șoferi, pentru că mulți oameni se tem să nu se infecteze. Și vânzările către piețele majore de export de produse lactate s-au redus pe măsură ce sectorul serviciilor alimentare se oprește în mare măsură la nivel global.

Problemele industriei de lactate indică probleme mai mari în lanțul global de aprovizionare cu alimente. Afacerea produselor lactate s-a lovit mai greu și mai devreme decât alte mărfuri agricole, deoarece produsele sunt foarte perisabile – laptele nu poate fi înghețat, precum carnea, sau blocat într-un siloz, precum cerealele.

Și alte sectoare alimentare se confruntă cu întreruperi la nivel mondial, întrucât restricțiile de călătorie limitează forța de muncă necesară pentru plantarea, recoltarea și distribuirea fructelor și legumelor, iar o lipsă de containere frigorifice și șoferi de camioane au redus transportul.

În aceste condiții fermierii se văd obligați să arunce laptele.

Jason Leedle, membru al cooperativei Dairy Farmers of America (DFA), cea mai mare din SUA, a aruncat zilnic peste 17.700 de litri de lapte de la cele 480 de vaci ale sale, de la începutul săptămânii care se încheie. DFA, care are 7.500 de membri, a declarat pentru Reuters că a cerut și altor fermieri din cooperativă să facă la fel, dar nu a spus câți.

Cooperativele supraveghează comercializarea laptelui pentru toți membrii lor și se ocupă de logistica transportului. Leedle a spus că va fi plătit pentru laptele pe care îl aruncă, dar plățile nu acoperă veniturile pierdute.

„Acum este momentul să luăm în considerare o pică distrugere a efectivelor dvs.”, a declarat cooperativa într-o scrisoare adresată membrilor 17 martie. „Credem că capacitatea de a ridica și prelucra laptele tău ar putea fi compromisă.”

Și alte cooperative au anunțat măsuri asemănătoare, sau chiar mai drastice.

Achizițiile cu amănuntul de lapte au crescut cu aproape 53% pentru săptămâna încheiată pe 21 martie, în timp ce vânzările de unt au crescut cu peste 127%, iar brânza a crescut cu peste 84%, comparativ cu aceeași perioadă a unui an mai devreme, potrivit datelor Nielsen, pe findul panicii inițiale care a goloti magazinele. .

Prețul mediu cu amănuntul al laptelui de vacă a crescut cu 11,2% în săptămâna încheiată pe 21 martie, comparativ cu un an mai devreme, arată datele Nielsen.

 

sursa:gandul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *