• Mon. Sep 9th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Curioși cum s-ar putea sfârși pandemia de COVID-19? Iată cum s-au încheiat epidemiile de Ebola, SARS și H1N1

Apr 2, 2020

Cum experții și autoritățile deopotrivă lucrează atât pentru a stopa răspândirea virusului, cât și pentru a găsi un vaccin împotriva acestuia, este greu să nu ne întrebăm ce se va întâmpla în continuare. Când și cum se va termina acest lucru? Jurnaliștii CNN ne propun să aruncăm o priviere la ce s-a întâmplat în trecut, în timpul altor focare de infecție pentru a ne face o opinie în acest sens.

Ebola

Oamenii de știință intervin adesea în timpul epidemiilor cu vaccinuri și medicamente antivirale. Acesta a fost și cazul în 2014, când focarul de infecție cu Ebola izbucnit în Africa de Vest s-a încheiat cu tulpinile „întrerupte” (eradicat – n.r.), conform unei declarații făcute doi ani mai târziu, respectiv în 2016, de OMS.

Focarul s-a încheiat după un „răspuns internațional coordonat”, a explicat dr. Peter Hotez, profesor și decan al Școalii Naționale de Medicină Tropicală de la Baylor College of Medicine.

Patru ani mai târziu, când a apărut un alt focar într-o altă zonă a lumii, existau deja două tratamente dezvoltate cu prilejul primului focar din 2014, care au putut fi oferite tuturor pacienților din Republica Democrată Congo.„În ambele cazuri, intervenția umană a făcut diferența”, a spus Hotez, adăugând că același lucru ar putea fi valabil și pentru coronavirus.

În prezent, nu există niciun vaccin și niciun tratament antiviral specific recomandat pentru noul coronavirus – dar multe sunt în curs de dezvoltare. “Sunt destul de optimist, vom avea un medicament antiviral și un protocol bun de urmat în următoarele săptămâni și luni”, a spus el.

Potrivit lui Tedros Adhanom Ghebrevesus, director general al OMS, peste 20 de vaccinuri împotriva coronavirusului sunt în dezvoltare, în prezent, primul studiu clinic al unui medicament antiviral fiind, și el în desfășurare.

În timp ce echipa lui Hotez se numără printre cei care lucrează la un vaccin împotriva COVID-19, specialistul a spus că nu este optimist legat de faptul că acesta va fi gata în perioada de vârf a pandemiei. Motivul este unul cât se poate de simplu și ține de procedurile care trebuie urmate în mod normal în astfel de cazuri. După cum se știe deja, prima faza a unui vaccin vizează studiile clinice, apoi trebuie să fie aprobat, după ce a fost examinat și testat cu atenție gradul de siguranță al acestuia, astfel încât este puțin probabil – spune secialistul – ca un astfel de vaccin să fie disponibil curând pentru publicul larg pentru a reduce acest focar.

SARS (Sindromul Acut Respirator Sever)

Focarul SARS s-a încheiat în iulie 2003 ca urmare a bunelor practici în materie de igienă, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor, dar și datorită factorilor de mediu, cum ar fi temperatura și umiditatea ridicată din lunile de vară, a declarat John Nicholls, profesor clinic de patologie la Universitatea din Hong Kong (HKU).

SARS este o altă tulpină a coronavirusului, care a infectat mai mult de 8.000 de persoane în 2003. Până în luna mai a acelui an a fost eradicat, a spus dr. Howard Markel, director al Centrului pentru Istoria Medicinii de la Universitatea din Michigan.

Cum se eradichează un focar? Uneori, a spus Markel, acest lucru se datorează faptului că vremea se schimbă și alteori se datorează faptului că suficientă lume a fost infectată și a devenit imună. „Dacă ar trebui să prezic, aș spune că foarte probabil până în mai, iunie sau iulie, acesta se va eradica”, a spus Markel. Dar asta nu înseamnă că virusul va dispărea definitiv, atrage atenția expertul.

H1N1

Potrivit specialiștilor străini, focarele se pot schimba așa cum se schimbă anotimpurile. Ca dovadă, tulpina de gripă H1N1 a cauzat o pandemie în 2009, iar acum a devenit un virus sezonier.

Virusurile de sezon pot fi văzute pe tot parcursul anului, dar în emisfera nordică cazurile tind să crească în perioadele mai reci, în timpul iernii, și stagnează atunci când se încălzește, a spus Hotez. Deși nu se poate spune cu siguranță de ce se întâmplă acest lucru, nivelul de umiditate și timpul petrecut în interior sunt două posibile motive, în opinia sa.

Având în vedere istoricul anterior al apariției și evoluției acestor focare de infecție, Hotez crede că noul coronavirus va reapărea doar că nu există suficiente dovezi sau suficient timp pentru a face o predicție bună în acest sens.

Lecții învățate

Potrivit lui Hotez, cert este însă că acest focar de coronavirus revigorează lecțiile învățate în trecut din focarele anterioare. Astfel, există într-adevăr un drum denivelat la început, iar autoritățile se regrupează în timp ce învață cum se comportă agentul patogen și este transmis persoanelor vulnerabile.

Cea mai comună rezoluție ar fi cea făcută publică de Markel, care a făcut referire inițial la o „amnezie globală”, ceea ce ar însemna că virusul se stinge și publicul revine la viața lui obișnuită, fără să se mai gândească la focar. Dar asta ar putea fi o problemă. În schimb, tot Markel a spus ulterior, că oamenii ar trebui să rămână vigilenți și pregătiți.

“Lecția este că trăim într-o nouă epocă a bolilor infecțioase, iar acestea își vor face simțită prezența în mod regulat”, a spus Peter Hotez, adăugând: “Lecția pe care trebuie să o învățăm este că trebuie să fim pregătiți pentru acest lucru.”

 

sursa:protv

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *