• Thu. Jun 20th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

A intrat în vigoare ORDONANȚA MILITARĂ 2. Ce INTERDICȚII au românii de duminică seară/ SANCȚIUNI DURE pentru nerespectarea măsurilor

Mar 22, 2020

 

Duminică seara, la ora 22.00, intră în vigoare ORDONANȚA MILITARĂ 2 din 21 martie 2020, care aduce cele mai DURE MĂSURI de până acum în criza coronavirusului. Printre MĂSURILE PRINCIPALE dispuse de Guvern se prevede ca, în intervalul orar 06.00 – 22.00, circulația persoanelor în afara locuinței să fie motivată clar. Totodată, Ordonanța a dispus închiderea mallurilor, a cabinetelor dentare, iar cetățenilor străinilor li se interzice accesul în România, cu anumite excepții.

Cabinetele stomatologice închise, se închid temporar anumite centre comerciale

Se suspendă temporar activitățilede comercializare cu amănuntul,a produselor și serviciilor,în centrele comerciale în care-și desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu excepțiavânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceuticeși a serviciilor de curățătorie.
Condiții drastice pentru deplasări, în grupuri de maxim 3 persoane

Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectueazănumai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup de persoane.

Prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună.

În intervalul orar 06.00 – 22.00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
b) deplasareapentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e)deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

În intervalul orar 22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă NUMAI pentru motivele prevăzute

la art. 4.
Fără acest DOCUMENT nu mai poți ieși din casă!

În intervalul orar 22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute

la art. 4.

(2) Pentru verificarea motivului deplasăriiîn interes profesional,persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

(3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanelesunt obligate să prezinte,la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

(4) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

(5) Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.”

Persoanele izolate la domiciliu, plasate în carantină instituționalizată SUB PAZĂ

Persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază.

Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor, și să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuințelor.

Evidențele se actualizează și se raportează săptămânal la centrul județean/ al municipiului București de coordonare și conducere a intervenției.

Slujbe fără enoriași. OPT PERSOANE maxim la botezuri, cununii și înmormântări

Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online.

Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la domiciliul acestora”.Accesul cetățenilor străini și apatrizi, INTERZIS cu anumite excepții

Se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor, cu excepția situației în careaceștia tranzitează teritoriul României, pe culoare de tranzit, organizate prin înțelegeri cu statele vecine.

Prin excepție, este permisă intrarea pe teritoriul României a cetățenilor străini și apatrizilor care fac parte din categoriile enumerate in ordonanta militara.

Sursa:Gandul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *