• Mon. Jul 22nd, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Fostul episcop de Huși, trimis pentru 8 ani în spatele gratiilor fiindcă și-a violat elevii de la Seminarul Teologic

Jun 28, 2024

Corneliu Bârlădeanu, fostul episcop al Hușilor, a primit o condamnare la 8 ani de închisoare pentru viol, în urma investigațiilor jurnaliștilor Diana Oncioiu și Ovidiu Vanghele, conform HotNews.

Procesul fostului ierarh al Bisericii Ortodoxe Române a avut loc la Curtea de Apel Galați, unde el și fostul arhimandrit al Episcopiei Hușilor, Sebastian Jitaru, au fost condamnați la 15 ani de închisoare pentru viol.

Decizia instanței nu este definitivă și poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Toți copiii vătămați de aceste două persoane vor primi despăgubiri de 50.000€ (unul dintre ei, victimă a ambilor, 70.000€), de la statul român, pt că și școala (mă rog…), adică seminarul de la Huși, a fost găsit responsabil pe latură civilă”, a anunțat jurnalistul Ovidiu Vanghele.

Scandalul care a zguduit Biserica Ortodoxă Română

Scandalul a început în 2017, atunci când Corneliu Bârlădeanu a fost supus șantajului de către trei clerici, inclusiv arhimandritul Sebastian Jitaru, folosind înregistrări video compromițătoare.

Fostul episcop a depus o plângere la DNA pentru șantaj, iar cei trei clerici au fost ulterior trimiși în judecată și condamnați.

Victimele erau elevi ai seminarului teologic

Investigațiile jurnaliștilor de la publicația „Să fie lumină” au arătat că există cel puțin o înregistrare video care dezvăluie abuzurile sexuale comise de fostul episcop de Huși, Corneliu Onilă, dar care nu a fost trimisă la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași.

Reporterii au pus accentul pe modul în care abuzurile sexuale aveau loc asupra elevilor de seminar, inclusiv în chiliile prelaților.

În urma acestor dezvăluiri, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași a decis reînceperea urmăririi penale.

Fostul episcop al Hușilor neagă acuzațiile

În 2017, Corneliu Bârlădeanu s-a retras din funcție. El a respins toate acuzațiile, afirmând că imaginile care îl incriminează sunt falsificate.

În perioada aceasta, el a locuit în penitență la Mănăstirea Văratec și a rămas în poziția de episcop retras.

sursa: puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *