Audierea a avut loc la un tribunal din Istanbul, Turcia, iar 14 persoane au fost acuzate de spionaj pentru că au oferit serviciilor secrete israeliene informații despre companii turcești.

Judecătorul responsabil a declarat că a primit un raport important de la MİT, care îl va ajuta să decidă dacă informațiile pe care inculpații erau acuzați că le-au dat reprezentau o amenințare la adresa securității Turciei.

În raport se spunea că Mossad ar fi creat o rețea secretă pentru a obține informații în schimbul banilor.

Mossad-ul, implicat într-o rețea de spionaj, în Turcia

În raportul MİT se spune că obiectivele Mossad-ului au mers dincolo de colectarea de informații. Se spunea că informațiile secrete obținute prin intermediul unei rețele conduse de detectivulprivat Selcuk Kücükkaya au fost folosite pentru a planifica infracțiuni în Turcia, cum ar fi crima, răpirea, amenințările și șantajul.

Kücükkaya a negat acuzațiile, spunând că nu a dat nimănui informații private.

Audierea a fost amânată deoarece instanța a decis să trimită dosarul la procurorul general pentru a se putea face o opinie finală asupra faptelor.

Informațiile secrete ar fi fost folosite pentru a spiona armata

Rechizitoriul de 228 de pagini al procuraturii șefe din Istanbul a explicat cum Kücükkaya a fost legat de Mossad prin intermediul lui Serkan Ozdemirci, un fost soldat al armatei din Turcia.

Potrivit actului de acuzare, Ozdemirci l-a angajat pe Kücükkaya să cerceteze și să raporteze date secrete comerciale ale trei companii turcești, precum și informații personale despre proprietarii acestora.

În rechizitoriu se afirmă că inculpații ar trebui să petreacă între 15 și 20 de ani în închisoare. Asta deoarece au furat informații guvernamentale secrete pentru a spiona armata sau din motive politice.

Mossad
Mossad, serviciul israelian de informații
Sursa foto: Dreamstime.com

De asemenea, s-a constatat că persoana care a depus plângerea, Abdulhamit Çelik, a fost vizat în decembrie 2021, când un curier i-a adus un pachet cu mesaje amenințătoare și gloanțe și l-a lăsat la domiciliul său și la locul de muncă al soției sale din Istanbul.

Pedepse cuprinse între patru și nou ani de închisoare, pentru spionaj în Turcia

Potrivit acuzațiilor, Kücükkaya a planificat incidentul și a încercat să obțină informații personale ale lui Çelik împotriva voinței acestuia.

Çelik a fost trimis la închisoare pentru presupusul său rol în uciderea jurnalistului de investigație Uğur Mumcu în 1993. El a declarat de mult timp că și-a asumat responsabilitatea pentru crimă în timp ce era torturat, despre care a scris într-o carte după ce a ieșit din închisoare.

Pentru infracțiunile de obținere sau partajare ilegală de date și amenințări, actul de acuzare prevedea pedepse cuprinse între patru și nouă ani pentru patru persoane, inclusiv pentru Kücükkaya, potrivit hurriyetdailynews.com.

sursa:evz.ro