• Sun. Jul 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu Maia Sandu: Vor fi construite noi poduri peste Prut

Sep 6, 2023

Susţinerea Republicii Moldova pe drumul său european, interconectarea energetică şi construirea de poduri care să îmbunătăţească legăturile cu vecinii de peste Prut s-au numărat printre temele abordate miercuri de preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, în întâlnirea cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, conform Agerpres.

“Am avut bucuria unui nou dialog foarte bun cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Mai ales că a venit la Bucureşti pentru un moment foarte important, respectiv participarea Republicii Moldova la Summit-ul Iniţiativei celor Trei Mări. Am discutat despre susţinerea pe care o acordăm Moldovei pe drumul său european, în vederea deschiderii negocierilor de aderare şi i-am transmis felicitările României pentru modul în care Chişinăul a implementat cele nouă recomandări ale Comisiei Europene. Parlamentul European a votat deja o rezoluţie (susţinută de toţi europarlamentarii PNL) prin care solicită Comisiei începerea negocierilor cu Moldova până la sfârşitul acestui an”, a scris Ciucă pe Facebook.

“Pe zona energetică, interconectarea cu România este deja o realitate, ţara noastră având disponibilitatea şi capacitatea de a furniza peste Prut atât gaze naturale, cât şi electricitate. Transgaz va prelua – prin subsidiara sa moldoveană – activitatea de operare, exploatare, dispecerizare şi transport a gazelor naturale din ţara vecină. Asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova în acest mod a fost un proiect pe care l-am susţinut ca premier şi pe care îl susţin şi acum. De asemenea, în domeniul transporturilor, vor fi construite noi poduri peste Prut, care vor mări numărul de puncte de trecere a frontierei; astfel, legăturile dintre cele două ţări se vor îmbunătăţi considerabil”, a adăugat Ciucă.

O altă temă abordată a vizat clădirea fostului seminar teologic din Chişinău, preşedintele Senatului solicitând transmiterea acesteia către Mitropolia Basarabiei.

“În dialogul nostru, am reiterat solicitarea referitoare la transmiterea către Mitropolia Basarabiei a clădirii fostului seminar teologic din Chişinău. Pentru mine, Mitropolia Basarabiei este un proiect de suflet, dar şi un proiect strategic pe care voi continua să îl sprijin. Prezenţa Bisericii Ortodoxe Române în Republica Moldova, prin Mitropolia Basarabiei, înseamnă România şi Europa peste Prut. Toţi românii creştini ortodocşi din jurul României trebuie să aibă acces nemijlocit la Biserica Ortodoxă Română”, a adăugat Nicolae Ciucă.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *