• Sun. May 19th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

S-a pus în mișcare ‘Operațiunea rotativa’: ședințe decisive la PNL și PSD

May 16, 2023

Conducerile PNL şi PSD au fost convocate în şedinţă, marţi, înainte de rocada premierilor de la sfârşitul acestei luni. Liderii celor două partide discută strategia privind protocolul coaliţiei, dar şi cine vor fi titularii portofoliilor, în noul Executiv condus de preşedintele PSD Marcel Ciolacu.

Înainte de şedinţa de marţi, liberalii s-au reunit şi într-o şedinţă informală, luni seară, la Vila Lac 1, pentru a pune la punct deciziile privind rotativa guvernamentală. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, le-a transmis liberalilor că îşi asumă orice greşeală pe timpul guvernării, dar nu îşi va asuma niciodată că nu a guvernat bine. El le-a cerut să schimbe perspectiva asupra acestui proces denumit rotativa guvernamentală. La rândul său, Marcel Ciolacu a afirmat că rocada guvernamentală se va produce firesc, fără scandaluri, pentru că ţara noastră nu îşi mai permite să piardă nici măcar o zi cu conflicte politice, informează News.ro.

Ședințe la PSD și PNL

Biroul Politic Naţional al Partidului Naţional Liberal se va reuni, marţi, începând cu ora 11:00, în sala grupului PNL din Camera Deputaţilor. Anterior, liderii conducerii vor discuta la Vila Lac, luni seara, despre negocierile cu PSD privind rocada guvernamentală.

Şi Consiliul Politic Naţional al Partidului Social Democrat se reuneşte marţi, de la ora 11.00, la Palatul Parlamentului, la sala grupului PSD „Regele Mihai I”.

Principala decizie pe care trebuie să o ia cele două partide este respectarea sau nu a protocolului semnat la constituirea coaliţeii de guvernare, în urmă cu un an şi jumătate sau deschiderea negocierilor pentru un nou aranjament în Executiv, în condiţiile în care atât PSD cât şi PNL şi-ar dori păsgtrarea unor portofolii, precum Transporturile şi Investiţiile şi Proiectele Europene.

Conducerile PNL şi PSD vor discuta şi despre titularii portofoliilor, în noul Guvern condus de Marcel Ciolacu.

În cazul PNL, conducerea va analiza şi ce rol va avea premierul Nicolae Ciucă, preşedinte al formaţiunii, după ce va renunţa la funcţie, scenariile vehiculate vizând atât postul de vicepremier, precum şi un portofoliu din ministerele de forţă. O altă variantă este să meargă preşedinte al Senatului. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe a declarat luni că sunt mai mulţi lideri PNL, preşedinţi de organizaţii, primari şi chiar preşedinţi de Consilii Judeţene care i-au cerut premierului Ciucă să rămână în Guvern ca vicepremier, aceştia considerând că ar fi în acest fel un garant de facto al continuităţii, stabilităţii, echilibrului şi de ce nu, a echităţii în actul de guvernare şi că pentru partid, o astfel de poziţie a liderului PNL poate fi un avantaj.

Liderul PSD Marcel Ciolacu anunţa, joi, că o să existe o rotaţie de prim-miniştri, dar o să fie una lină şi aşezată, el arătând că a ajuns la o concluzie cu premierul Nicolae Ciucă, să încerce să creioneze viitorul guvern în funcţie de persoane, nu de posturi.
La rândul lui, Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu arăta, la Digi24, că susţine reducerea numărului de ministere în viitorul Guvern Ciolacu, prin includerea ministerului Turismului în cel al Economiei şi prin comasarea ministerului Familiei, condus de colega sa de partid Gabriela Firea, într-un minister pentru Familie, Tineret şi Sport.
UDMR, prin vocea preşedintelui Kelemen Hunor, a anunţat că nu intenţionează să iasă de la guvernare şi că rotativa guvernamentală nu priveşte UDMR iar acordul este semnat doar de PNL şi PSD.
sursa: stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *