• Fri. Jun 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Mesaj RO-Alert transmis în mai multe localități: Pericol de poluare masivă în ape

May 14, 2023

Autorităţile din judeţul Neamţ suspectează o poluare cu ape de mină a râului Bistriţa şi au transmis mesaj RO-Alert în mai multe localităţi.

”În jurul orei 23.00, am primit informaţia de la Sistemul de Gosporărire a Apelor Neamţ că, pe râul Bistriţa, a fost observată o modificare a culorii apei (cărămizie), specifică poluării cu ape de mină”, a transmis, sâmbătă seară, ISU Neamţ.

Sursa citată a precizat că a fost transmis mesaj RO-Alert de informare cetăţenilor din comunele Borca, Farcaşa şi Poiana Teiului.

Mesajul prefectului de Neamț

„În urma verificărilor preliminare efectuate de lucrătorul SGA din zona Broșteni, s-a constatat că sursa de poluare este fosta platformă minieră Isipoaia, din incinta căreia se scurg ape de coloratură cărămizie.

Pentu stabilirea cu exactitate a cauzelor producerii incidentului și pentru determinarea impactului asupra râului Bistrița, s-a constituit o echipă de control care s-a deplasat în teren pentru verificare și recoltare de probe la fața locului.

De asemenea, un reprezentant al SGA Neamț s-a deplasat în teren la granița cu județul Suceava, în punctul Lunca, com. Borca, pentru verificare și recoltare probe.

Au fost anunțați șefii S.V.S.U din comunele Borca, Farcașa și Poiana Teiului precum și GNM Neamț, APM si ISU referitor la situația existentă.

S-a constatat că unda de poluare a intrat pe teritoriul județului Neamț în jurul orei 21:30.

După efectuarea analizelor de laborator vom reveni cu informații suplimentare și eventuale măsuri suplimentare.

Populația din comunele Borca, Farcașa și Poiana Teiului va fi informată despre aceasta poluare prin ROALERT, pentru a nu folosi apa din râul Bistrița în scopul adăpării animalelor și pentru a evita consumul de pește din râu”, a transmis prefectul de Neamț, Adrian Niță.

 

sursa:stiripesurse

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *