• Thu. Jun 20th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

‘Planul B al lui Putin’ – Cum ar putea schimba președinția lui Trump războiul din Ucraina (BBC)

May 14, 2023

De-a lungul scurtei sale cariere politice, dar plină de evenimente, Donald Trump a arătat o predispoziție de simpatie față de președintele rus Vladimir Putin, scrie Anthony Zurcher, corespondentul BBC pentru America de Nord, într-un editorial cu titlul „Cum ar putea schimba președinția lui Trump războiul din Ucraina”.

De exemplu, în timpul unui summit Rusia-SUA din 2018, desfășurat în Finlanda, el nu a ținut cont de serviciile de informații americane, alegând să creadă negarea lui Putin privind ingerința în alegerile din 2016.

Dacă Trump se întoarce la Casa Albă, această atitudine mai pozitivă față de Rusia – care are ecou în mare parte din baza republicană și în unii dintre membrii partidului din Congres – este posibil să reapară ca forță motrice în politica SUA.

Comentariile sale la un eveniment organizat de CNN în cadrul unei adunări publice în această săptămână au oferit o dovadă în plus celor care îl acuză că este prea apropiat de Putin.

Fostul președinte a spus că ar putea pune capăt războiului în 24 de ore, dar nu a spus cum. El a refuzat să răspundă cu privire la faptul dacă dorește ca Ucraina să învingă și s-a plâns de costul ajutorului militar.

“Nu avem muniție pentru noi înșine. Dăm atât de mult”, a spus el, acuzând țările europene că nu contribuie suficient.

În timp ce Congresul SUA a aprobat un sprijin de miliarde de dolari pentru Ucraina, care urmează să fie distribuit pe o perioadă de timp extinsă, în calitate de președinte, Trump ar putea folosi puterea sa executivă pentru a încetini sau chiar opri acest sprijin.

El a mai făcut acest lucru înainte, când era președinte, în cazul unor ajutoare militare aprobate de Congres.

Unii dintre colegii săi republicani au condamnat rapid comentariile sale, dar este posibil – sau chiar probabil – că, dacă Trump ar fi ales în noiembrie 2024, sprijinul SUA pentru efortul de război ar putea lua sfârșit în totalitate.

Cel puțin, sprijinul total pentru Ucraina pe care administrația actuală l-a exprimat, împreună cu eforturile sale diplomatice agresive de a menține un front unit cu aliații europeni în ceea ce privește sancțiunile impuse Rusiei, ar fi, cel mai probabil, mult diminuat.

„Planul B al lui Putin”

În Marea Britanie, care își intensifică asistența acordată Ucrainei pentru a include acum rachete cu rază lungă de acțiune, există îngrijorări cu privire la implicațiile unei președinții Trump.

Dacă Trump întrerupe furnizarea de arme, războiul se va încheia în condițiile Rusiei, ceea ce reprezintă cel mai mare coșmar al Occidentului, spune fostul șef al serviciilor secrete britanice, Sir Alex Younger.

“Putin nu a avut un plan B când a invadat Ucraina, dar acesta este acum planul său B – să aștepte să se termine”.

Sprijinul publicului american pentru ajutorarea Ucrainei a scăzut de la începutul războiului, iar un sondaj Pew Research din această săptămână a arătat o creștere a numărului de americani care cred că SUA ar trebui să se concentreze mai mult pe problemele de acasă.

Jeffrey Treistman, profesor de securitate națională la Universitatea New Haven din Connecticut, spune că nu este clar dacă retragerea asistenței americane ar pune capăt războiului peste noapte – acesta ar putea continua să se prelungească ani sau decenii.

“Ucrainenii, spre cinstea lor, au dat dovadă de o hotărâre incredibilă de a lupta împotriva rușilor și de a respinge invazia cu un sprijin minim inițial”, a spus el.

“Așa că are potențialul – chiar dacă SUA ar înceta să mai ofere asistență – de a continua și de a se prelungi în viitorul previzibil.”

Dacă Kievul este îngrijorat, nu lasă să se vadă public nicio anxietate.

La o zi după ce Trump a făcut comentariile sale, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat pentru BBC că nu are nicio temere cu privire la alegerile din 2024.

Minimizând perspectiva unei relații mai slabe între SUA și Ucraina, el a spus: “Cred că alegerile din SUA sunt peste un an. Cine știe unde ne vom afla. Eu cred că vom câștiga până atunci. Așa că vom vedea”.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *