• Tue. Mar 21st, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Bahmut devine un război în cadrul unui război: Rusia încredințează totul grupului Wagner, iar Ucraina vrea să își asigure sosirea ajutorului

Mar 13, 2023
0 0
Read Time:4 Minute, 4 Second

Invazia rusă a Ucrainei a adăpostit mici războaie în cadrul celui mare. Astfel, Bahmutul este acum cel care concentrează toată atenția și pare stagnant, chiar dacă balanța începe să se încline în favoarea Moscovei.

Kievul nu vrea să renunţe pentru că, în ciuda faptului că vorbește doar de simbolism, vede o importanță strategică în regiune pentru ceea ce se poate întâmpla în viitor. Rusia, cu toate acestea, are puterea de a câștiga controlul asupra părții de est a orașului, în timp ce forțele ucrainene își întăresc pozițiile în vest pentru a apăra liniile logistice vitale pentru supraviețuirea lor pe câmpul de luptă.

Rusia dorește să preia întreg orașul, unde au rămas mai puțin de 4.000 de oameni, înainte ca Ucraina să-și lanseze contraofensiva în această primăvară, care ar putea începe în două luni dacă Kievul va primi mai multe muniții și rachete cu rază mai lungă de acțiune din Occident la timp, potrivit afirmaţiilor fcute de consilierul Preşedinţiei, Mihailo Podoliak, pentru cotidianul italian “La Stampa”. Trupele ucrainene sunt înconjurate de la est, nord și sud, deși mercenarii Grupului Wagner nu au ajuns încă în centrul Bahmutului, pentru care ar trebui să treacă râul Bahmutka din partea de est, relatează 20 Minutos preluat de Rador.

Rusia consideră că această direcție a frontului este controlată încă din data de 8 martie, lucru pe care Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) l-a confirmat ca urmare a imaginilor geolocalizate. Ziarul “Ukrainska Pravda” a afirmat, vineri, că surse militare au confirmat retragerea “în urmă cu câteva zile” a Armatei ucrainene din partea de est a fluviului.

SUA vorbesc despre o ”pauză tactică”

În acest scenariu, Statele Unite vorbesc chiar despre o “pauză tactică” în lupta pentru reînarmarea ambelor părți. Pe de o parte, Moscova încredințează totul modului în care se dezvoltă Grupul Wagner. Dar mercenarii continuă să ceară muniție, în timp ce Ucraina lucrează pentru a se asigura că în zonă ajung în principal tancurile promise de Occident și care ar putea fi pe teren în câteva săptămâni. La fel, guvernul lui Volodimir Zelenski speră să profite și de ciocnirile – din ce în ce mai clare – ale mercenarilor cu Kremlinul.

În lipsa unei mișcări pentru a încerca să ajungă în centru, membrii Wagner de pe teren s-ar concentra pe nord-vestul Bahmutului. Liderul său a dat asigurări, joi, că au capturat Dubovo-Vasilivka, la șase kilometri nord-vest de Bahmut, deși Ministerul rus al Apărării nu a confirmat încă acest lucru, iar Statul Major al Ucrainei a dat asigurări în raportul său de război de vineri dimineață că forțele au respins atacurile rusești asupra acest sat.

“Capturarea probabilă a Dubovo-Vasilivka corespunde ritmului potențial crescut al operațiunilor ofensive rusești la nord-vest de Bahmut în ultimele zile”, a declarat vineri ISW. Statul Major al Ucrainei a susținut cu o zi înainte că forțele ruse au efectuat cel puțin 30% din atacurile lor în nord-vest, fapt care a creat o nouă amenințare pentru trupele ucrainene, deoarece de acolo pot ataca vecinul Ceasiv Iar prin Bohdanivka, mai spre sud-vest, strategic pentru apărarea Bahmutului.

Acest oraș, situat la câțiva kilometri vest de Bahmut și care avea înainte de război o populație de 15.000 de locuitori din care au mai rămas doar 1.500, este situat la înălțime și servește soldaților ucraineni nu numai pentru odihnă și regrupare, ci și pentru aprovizionarea trupelor din prima linie şi deci punctul de plecare al unor importante linii logistice şi de comunicare.

Într-o altă ordine a lucrurilor, Volodimir Zelenski a calificat drept “foarte periculoase” ultimele informații publicate de “The New York Times” despre presupusa participare a unui grup pro-ucrainean la sabotarea gazoductului Nord Stream, întrucât consideră că această știre “face jocul Rusiei”. În timpul unei apariții de presă la Kiev împreună cu premierul finlandez, Sanna Marin, Zelenski a insistat încă o dată să se disocieze Ucraina de exploziile gazoductului din septembrie anul trecut. “Nu avem nimic de-a face cu asta, ucrainenii nu au făcut asta”, a remarcat el.

Astfel, președintele ucrainean a regretat că singurul beneficiar al ultimelor informații este Rusia și toate acele companii care vor folosi noile ipoteze pentru a-și justifica decizia de a-și continua activitatea în țara eurasiatică, chestiune asupra căreia și-a concentrat o parte din criticile sale în ultimele săptămâni.

“Luptăm împotriva inamicului: Rusia. Și luptăm și împotriva acelor oameni care, în afară de bani, nu văd nimic mai mult decât ei înșiși”, a insistat Zelenski, care a arătat și către câțiva lideri internaționali, “chiar și membri ai UE sau NATO”, care îşi continuă afacerile cu Moscova.

Noile date colectate sugerează că atacurile au fost opera unui grup anti-Moscova, deși nu se știe cine face parte din această celulă sau cine a putut plăti operațiunea. Sursele oficiale consultate de ziarul menționat anterior nu au clarificat originea acestor noi indicii și nici nu au oferit o concluzie clară.
sursa:stiripesurse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *