august 4, 2021

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Șeful Poliției Prahova, vizat de o anchetă a DNA. Acuzații grave lansate de subalterni privind abuzurile comandantului

0 0
3 min read
0 0
Read Time:2 Minute, 42 Second

Sunt tensiuni fără precedent în Inspectoratul Județean de Poliție Prahova (IJP), de când comanda instituției a fost preluată de comisarul șef Marian Iorga. Polițiști din cadrul mai multor structuri ale IJP Prahova, ofițeri și agenți, ajunși la limita răbdării, au contactat reporterii Incomod pentru a rupe tăcerea și a lansa acuzații grave, fără precedent la adresa unui șef al Poliției Prahova. 

Se vorbește despre presiuni constante privind forțarea prevederilor legale, cercetări disciplinare finalizate cu verdict: ”nevinovat”, plecări din funcții ale unor ofițeri cu experiență, care au preferat să facă naveta la București doar să nu mai rămână în Prahova, eliberări din funcții anulate ulterior de IGPR (Inspectoratul General al Poliției Române), numiri controversate în posturi de conducere. Și peste toate acestea există presiunea unei singure întrebări: ”De unde a aflat presa?!”, ori de câte ori o entitate media județeană sau națională publică o știre care conține amănunte care nu sunt prezentate în comunicările oficiale.

Pe lângă aceste acuzații venite din partea a zeci de polițiști, există informații cu privire la faptul că actualul șef al Poliției Prahova, “Zeus” cum i se mai spune, își favorizează apropiații, oamenii fideli, o parte dintre ei aduși din Călărași, județ în care Iorga a condus Inspectoratul de Poliție anterior mutării la Prahova.

“Șoaptele” ar fi ajuns, însă, și la urechile procurorilor anticorupție, care ar efectua cercetări cu privire la anumite “practici” din cadrul Poliției Prahova.

Forțarea reținerilor la limita legii

Cea mai gravă problemă semnalată reporterilor Ziarului Incomod de cei mai mulți dintre polițiștii care au avut curajul să vorbească se referă la presiuni venite de la șeful IJP privind reținerile pentru 24 de ore. Astfel de ”măsuri” sunt solicitate chiar și în condițiile în care faptele pentru care sunt cercetate anumite persoane sunt minore sau, mai grav, nu există nici măcar o plângere penală la dosar.

Ce spune legea: când poate un polițist să dispună reținerea unei persoane pentru 24 de ore

Codul de Procedură Penală prevede că ”orice măsură preventivă trebuie să fie proporțională cu gravitatea acuzației aduse persoanei față de care este luată și necesară pentru realizarea scopului urmărit prin dispunerea acesteia”.

Dacă această condiție nu este îndeplinită, polițistul care dispune reținerea pentru 24 de ore, care implică încătușarea, privarea de libertate și ducerea suspectului în Centrul de Reținere și Arest Preventiv, riscă să fie acuzat ulterior de cercetare abuzivă, reținere ilegală, represiune nedreaptă.

Sunt fapte extrem de grave pentru care un polițist își poate risca libertatea. ”Reţinerea sau arestarea ori condamnarea unei persoane, ştiind că este nevinovată, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”, conform Codului Penal.

Fapte

La începutul lunii mai 2021, un tânăr în vârstă de 18 ani a fost reclamat că deține o armă și amenință cu ea pe stradă alte persoane. Reclamația a venit prin 112 din partea bunicii unei ”victime” a tânărului “pistolar”.

În realitate, băiatul fusese violat de un grup de mai mulți bărbați în parcul din zona Sălii Sporturilor din Ploiești. Violul a avut loc în urmă cu un an, când acesta era încă minor. Experiența traumatizantă prin care a trecut l-a determinat să ceară ajutorul părinților, care au decis să-i cumpere o armă de paintball…Citeste INTEGRAL AICI

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro by :).