noiembrie 29, 2020

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Model și pentru România: Portugalia limitează adunările publice la maximum cinci persoane și ridică nivelul de alertă

3 min read
Read Time:2 Minute, 39 Second

Portugalia a ridicat miercuri nivelul de alertă pe întregul său teritoriu începând cu miezul nopţii, când va intra în vigoare starea de calamitate naţională, ce impune restricţii precum limitarea adunărilor publice la maximum cinci persoane pe străzi, în restaurante şi în spaţiile comerciale, relatează EFE.

Măsura a fost anunţată de prim-ministrul António Costa la încheierea unei reuniuni a Consiliului de miniştri, care a aprobat noi măsuri pentru a combate răspândirea pandemiei de coronavirus după înregistrarea a peste 1.000 de cazuri pe zi, scrie agerpres.ro.

„Trebuie să clasificăm evoluţia pandemiei în ţara noastră drept o evoluţie gravă”, a spus Costa, care a făcut apel la responsabilitatea individuală, înainte de a anunţa deciziile cabinetului său menite să încerce să stabilizeze curba ascendentă şi care vor rămâne în vigoare cel puţin 15 zile, scrie agerpres.ro.

Reuniuni limitate la cinci persoane

În actuala stare de calamitate se vor restricţiona reuniunile care vor fi limitate la cel mult cinci persoane pe străzile publice, cu precizarea că aceste dispoziţii vor fi aplicate şi în alte spaţii de uz public, precum cele comerciale şi de restaurant.

Până acum, erau permise reuniunile de 10 persoane, care erau reduse la cel mult patru persoane în cazul centrelor comerciale, cafenele şi restaurante cu o suprafaţă mai mică de 300 de metri pătraţi şi în centrele de învăţământ.

Spre utilizarea obligatorie a măştilor

Premierul Costa a recomandat în mod activ purtarea măştilor pe străzile publice, o măsură care în prezent nu este obligatorie, dar care va fi discutată în Parlament pentru a deveni activă cât mai curând posibil.

Potrivit cabinetului portughez, purtarea măştii pe stradă este o obligaţie de bun simţ atunci când există mai multe persoane pe stradă.

Va fi de asemenea obligatorie descărcarea unei aplicaţii de urmărire a virusului, „Stayaway Covid”, la locurile de muncă, în mediul şcolar şi universitar, în rândul forţelor armate şi de securitate şi în administraţia publică.

Măsuri pentru frânarea focarelor

Se limitează, de asemenea, la 50 numărul persoanelor la evenimentele de familie, precum nunţi, botezuri şi ceremonii religioase, unde „trebuie respectate măsurile de distanţare fizică şi de protecţie individuală, precum şi folosirea măştilor”.

Măsura intervine în urma detectării unor focare după organizarea unor nunţi în ţară, o chestiune care îi îngrijorează pe oficialii portughezi, alături de focarele raportate în universităţi, mai ales la Porto, cu 100 de cazuri de contagiere între elevi, şi Aveiro, unde 80 de studenţi s-au infectat după ce au participat la petreceri.

Prin urmare, se interzic activităţi precum ca balurile bobocilor din primul an universitar şi alte evenimente recreative studenţeşti.

Amenzi mai mari

Amenzile cresc până la 10.000 de euro pentru localurile care nu respectă normele de limitare a persoanelor şi de distanţare şi va fi întărită „fiscalizarea” autorităţilor pentru verificarea respectării acestor măsuri.

sursa:stiripesurse

 

Premierul Costa a făcut apel şi la responsabilitate individuală, un fenomen care a reuşit în lunile martie şi aprilie, în starea de urgenţă, „să frâneze evoluţia pandemiei” şi i-a avertizat pe elevi că greşesc atunci când cred că noul coronavirus reprezintă pentru ei un risc mai mic.

Portugalia a înregistrat 89.121 cazuri de COVID-19 şi 2.110 de decese de la declanşarea pandemiei.

0 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro by :).