COTAR: Prețul RCA nu ar trebui să crească mai mult de 1-2%

CancandB.ro
Read Time:2 Minute, 33 Second

Prețul asigurărilor civile auto nu ar trebui să crească cu mai mult de 1%, conform Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), care acuză o campanie „fake news” din partea companiilor de asigurare.

Reprezentanții COTAR arată că, potrivit cifrelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) valoarea media a daunelor materiale a crescut cu 1% în 2020.

COTAR arată că în media au apărut mai multe materiale în care se spunea că „polițele RCA s-ar putea scumpi de patri ori din cauza service-urilor”, o știre falsă, care face parte din campania derulată de firmele de asigurări, dar se poate demonstra că realitatea este diferită.

Ultimul raport oficial legat de numărul de daune avizate de companiile de asigurări este aferent trimestrului I 2020 și este public pe site-ul ASF. „Informația privind numărul de accidente care “a fost aproape la fel de mare ca anul trecut” este Fake News. Datele oficiale arată că numărul accidentelor de circulație a scăzut considerabil, anul acesta, în comparație cu anul 2019.”

Legea RCA a fost modificată

Alt fals reclamat de COTAR este „știrea” conform căreia dauna medie, în anul 2019, “a depășit 13.000 de lei”. De fapt, până la data raportărilor făcute de ASF, firmele de asigurări care vând RCA au achitat sub jumătate din numărul dosarelor de daună avizate, iar dauna medie achitată a fost de 4.942 lei.

„Cifrele oficiale, publicate de ASF, ne arată că dauna medie pentru daune materiale a crescut cu 1% în anul 2020. În concluzie, prețul RCA nu ar trebui să crească cu mai mult de 1-2%. Din păcate, aceiași asiguratori ne-au demonstrat, în perioada 2014 – 2016, că lăcomia unora nu are limite. O parte din mas-media a căzut în capcana întinsă de multinaționalele din asigurări, astfel încât asistăm la o campanie de dezinformare, bazată pe fale news”, spune Vasile Ștefănescu, Președinte COTAR.

Societățile de asigurări au obținut, prin sprijinul Comisiei Europene, modificarea legii RCA, în sensul în care prețul RCA va putea crește dacă firmele de asigurări doresc, arată COTAR. De asemenea, „eliminarea plafonului de 25%, care reprezenta cheltuielile administrative ale firmelor de asigurări, și eliminarea obligației asiguratorilor de notificare a ASF cu 60 de zile înainte de modificarea prețului RCA, ne va duce, inevitabil, la creșteri treptate, anuale ale prețului RCA, până când acesta va ajunge la nivelul de preț practicat de aceleași multinaționale în țările vest europene, în care cetățenii au salarii de 4-5 ori mai mari decât cei din România.”

”Pentru a justifica aceste creșteri ale prețului RCA, pe care ni le-au anunțat deja firmele de asigurări, a trebuit să se găsească și un țap ispășitor: service-ul auto. Asiguratorii au declanșat, de câteva luni, o campanie de presă, raliind la aceasta și instituții precum ANPC și Consiliul Concurenței, pentru a prezenta cazuri izolate de unități reparatoare care folosesc tarife ridicate, prezentând excepțiile ca fiind reprezentative pentru situația generală. Campania de presă a avut ca scop victimizarea firmelor de asigurări, care pretind, de zeci de ani, sunt pe pierdere, în piața din România”, arată COTAR.

sursa:puterea

0 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

ALDE solicită amânarea începerii școlii până după alegerile locale. Tăriceanu: Haosul continuă

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, solicită guvernanților să amâne începerea anului școlar, după ce DSP-urile din țară au publicat situația epidemiologică pentru fiecare localitate în parte. „Haosul din învățământ continuă. Azi guvernul Iohannis-Orban a făcut publică harta după care se vor aplica scenariile. Știți care, alea pe culori. În general […]

Ai un pont ? 0761011011