Medicul Adrian Marinescu: „E posibil ca într-O LUNĂ numărul îmbolnăvirilor COVID-19 să ajungă aproape de ZERO”

CancandB.ro
Read Time:3 Minute, 45 Second

Numărul noilor îmbolnăviri cauzate de coronavirus ar putea ajunge „aproape de zero” într-o lună în România, afirmă, într-un interviu acordat HotNews.ro, Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, unde au fost tratați cei mai mulți pacienți infectați cu COVID-19.

Adrian Marinescu povestește că atmosfera la spitalul în care lucrează, care a tratat până acum cei mai mulți bolnavi de coronavirus, este „destul de bună, lucrurile sunt mai echilibrate în ultima vreme. Cu siguranță că situația este mai bună, chiar dacă la noi în spital încă sunt mulți pacienți. Pentru că ușor-ușor, spitalele din jur, cele care sunt de suport, nu prea mai primesc pacienți cu coronavirus. Numărul de îmbolnăviri scade, dar noi suntem ultimul punct unde ajung, practic trebuie să scadă foarte mult ca să nu mai avem nici noi pacienți. Deocamdată, noi avem cam același număr ca și înainte. Dar lucrurile stau binișor. Am găsit un echilibru, cumva.”

Despre perioada de aproape trei săptămâni de relaxare de după 15 mai, medicul Adrian Marinescu spune că am trecut cu bine peste ea, dar subliniază că se aștepta încă de la început ca lucrurile să stea așa: „Cine vrea să urmărească, în intervențiile mele de-a lungul timpului am fost o persoană echilibrată – nu am mers nici pe varianta de a exagera, nu m-am gândit niciodată că trebuie să fie teamă, dar nici pe varianta să nu avem grijă de noi. Eu am spus cam din 15 mai, la momentul relaxării, că nu am văzut să fie derapaje importante. Mă așteptam să fie echilibrat, și dacă a fost o ușoară creștere, să zicem după o săptămână de relaxare, ceea ce s-a întâmplat și în alte țări, mă așteptam ca într-un final să fie echilibrat și lucrurile să meargă bine.”

„Și cred acum că cel puțin în următoarele săptămâni lucrurile vor merge bine. Nu cred să fie probleme majore”, mai spune medicul.

Adrian Marinescu vorbește și despre ce ar putea însemna un eventual „val 2′: „Se tot discută și lumea, când aude de termenul ‘val 2’, deja li se pare așa o chestie de gravitate. De fapt, nimeni nu poate să știe exact, niciun specialist din lume, nu poate să garanteze, pentru că este un virus care evoluează imprevizibil și este o variabilitate genetică, nu ai cum să știi exact cum se întâmplă, dar poți să te gândești la niște lucruri pe care le ai în momentul ăsta. Comparând cu SARS din 2003 – evident că fenomenul atunci a fost mult mai restrâns. Și ca să înțelegem ce înseamnă restrâns, gândiți-vă că în România au fost atunci doar 20 de cazuri, tratate la Matei Balș.

Iar acum sunt în țara noastră aproape 20.000 de cazuri de coronavirus. În 2003 a fost o variantă fericită, în care fenomenul s-a închis după 10 luni. Acum, este clar că un fenomen atât de amplu precum SARS-CoV-2 nu poate să se închidă la fel de repede precum cel din 2003, care s-a încheiat în 10 luni. 10 luni ar însemna acum ca, dacă primele cazuri au fost diagnosticate în decembrie, undeva în toamnă, cel mai devreme, să se închidă ciclul. Asta ar presupune să scadă numărul de îmbolnăviri, dar nu doar în România, ci în toate regiunile de pe glob. Este clar că dacă scade doar în România, vom avea cazuri de import. Ce ne-ar interesa ar fi o scădere către zero a numărului de cazuri și să rămână ca atare. Măsurile de prevenție și tot ceea ce facem ar putea să închidă mai repede acest circuit.”

„Persoanele asimptomatice au un risc foarte mic de transmitere, spre zero”Adrian Marinescu amintește că datele de ultimă oră sunt liniștitoare: „faptul că s-a făcut un studiu destul de amplu care arată că persoanele asimptomatice au un risc foarte mic de transmitere, ei spun zero, eu spun foarte mic. Situație pe care o știam și dinainte, întotdeauna am știut că persoana simptomatică transmite cu o mai mare probabilitate față se cea care are simptome, dar acum iată că acest studiu ne spune că acest risc este foarte mic. Am mai aflat înainte că transmiterea prin suprafețe e cu o mică probabilitate și în felul ăsta ne dăm seama că putem să fim mai liniștiți – deși nu mai este izolare, deși putem să ieșim și să ne întâlnim cu oameni. Cu atât mai mult dacă respectăm măsurile de prevenție, riscul de transmitere o să fie mic.”

sursa:puterea
0 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Ministrul de Interne anunță un proiect pentru situațiile de CRIZĂ în valoare de 681 milioane de euro

  Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, joi, după ședința de Guvern, că a fost aprobat Proiectul ”VIZIUNE 2020”. ”Trebuie să fim pregătiți pentru a acționa eficient în toate situațiile de criză, în situații de calamități sau atunci când este nevoie să protejăm viața și bunurile cetățenilor”, a spus […]

Ai un pont ? 0761011011