• Wed. May 22nd, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

SRI avertizează asupra unui ATAC informatic care vizează FURTUL de date bancare de pe telefoanele mobile. Sintagma utilizată de infractori: „Detalii secrete! (COVID-19)”!

Apr 25, 2020

Serviciul Român de Informaţii (SRI) avertizează că, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, a fost identificată o campanie de malware care vizează furtul de date bancare de pe telefonul mobil, astfel că recomandă verificarea conturilor bancare pentru a depista eventualele accesări neautorizate, informează News.ro.

În cazul unor suspiciuni, se recomandă resetarea telefonului prin revenire la setările din fabrică şi schimbarea datelor pentru autentificarea în dispozitiv şi în aplicaţii.

„În contextul asociat pandemiei de SARS-CoV-2 a fost identificată o campanie de distribuire de malware care vizează furtul de credenţiale bancare de pe terminalele mobile ale utilizatorilor.  Din punct de vedere tehnic, acţiunea ilicită are la bază distribuirea unui mesaj tip text care conţine o versiune nouă a troianului Cerberus Android Banker”, arată SRI.

Mesajul este redactat în limba română şi invită utilizatorii să acceseze un link pentru descărcarea de informaţii privind SARS-CoV-2.

„Sintagma utilizată în conţinutul mesajului este „Detalii secrete! (COVID-19)”. Link-ul iniţiază descărcarea unui fişier denumit File.apk care infectează cu respectivul troian dispozitivele mobile cu sisteme de operare Android, versiunile cuprinse între 4.0 şi 10. Funcţionalităţile Cerberus Android Banker împiedică atât detectarea acestuia de către serviciul Play Protect specific Android, cât şi dezinstalarea ulterioară a aplicaţiei de către utilizator”, menţionează sursa citată.

Principalul pericol este acela că troianul oferă acces ilicit la date din aplicaţiile bancare. De asemenea, Cerberus Android Banker poate extrage date despre aplicaţiile de mesagerie şi poştă electronică instalate pe dispozitivul vizat (spre exemplu, Telegram, WhatsApp sau Gmail), precum şi jurnalizarea apăsărilor de taste şi exfiltrarea datelor astfel obţinute.

Acesta permite de asemenea colectarea şi redirecţionarea SMS-urilor şi a poştei electronice, efectuarea sau redirecţionarea de apeluri, colectarea listei de contacte şi a istoricului apelurilor, precum şi monitorizarea locaţiei dispozitivului.

„Recomandăm verificarea conturilor bancare pentru a depista eventualele accesări neautorizate. În cazul în care aveţi suspiciuni de infectare a dispozitivului mobil, sunt indicate următoarele măsuri: resetarea dispozitivului prin revenire la setările din fabrică şi schimbarea credenţialelor pentru autentificarea în dispozitiv şi în aplicaţii. Preventiv, pentru a asigura securitatea dispozitivelor mobile, este recomandată evitarea accesării link-urilor sau a ataşamentelor provenite din surse necunoscute”, precizează SRI.

sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *