Proiectul este destinat angajaţilor care şi-au pierdut locurile de muncă, companiilor afectate de criză, dar şi fondurilor de investiţii ale statelor europene.
S-a discutat și despre un plan de redresare a economiei pe termen lung, însă consensul se lasă așteptat.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Vom avea nevoie de transferuri bugetare reale economice, nu doar de împrumuturi, ci de transferuri către regiunile și sectoarele cele mai afectate.”
Uniunea este însă dezbinată pe tema împărțirii datoriilor – ţările nordice, între care Germania și Olanda, ezită, de teamă că vor fi nevoite să acopere și partea altor state, lovite mai grav de pandemie.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Cred că Europa noastră nu are un viitor dacă nu poate reacționa adecvat în această criză. Piața unică este un întreg, un bloc, iar unele țări, cele mai productive, profită cel mai mult de pe urma pieței unice. Dacă abandonăm unele regiuni ale Europei, atunci întreaga Uniune va eșua.”
Pe de altă parte statistică arată ca aproape jumătate din numărul deceselor provocate de SARS-COV2 în Europa, au avut loc, în aziluri de bătrâni, anunță Organizația Mondială a Sănătății.
Coronavirusul, a făcut aproape 90.000 de victime, în patru țări europene – Italia, Spania, Franța și Marea Britanie.
După ore întregi de discuţii în teleconferinţă, liderii europeni au aprobat un plan urgent de relansare a economiei europene, în valoare de 540 de miliarde de euro. Proiectul are în vedere angajaţii care şi-au pierdut locurile de muncă, companiile afectate de criză şi fondurile de investiţii ale statelor europene. Documentul va fi inclus în noul buget multianual al Uniunii Europene și va fi prezentat în detaliu peste aproape două săptămâni.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: “Unele ţări au fost mai grav afectate şi, dacă nu acţionăm decisiv şi împreună, relansarea nu va fi simetrică, iar diferenţele dintre statele membre vor creşte.”
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: “Este nevoie de investiţii substanţiale (în Uniunea Europeană, n.r.). Şi am fost cât se poate de clară, nu putem să continuăm, pur şi simplu, aşa cum am făcut-o înainte de pandemie, ci va trebui să investim în viitor.”
Liderii europeni au luat în discuție și un plan de redresare a economiei pe termen lung, dar nu au reușit să cadă la un acord pe tema împărțirii datoriilor – ţările nordice, între care Germania și Olanda, ezită, de teamă că vor fi nevoite să plătească datoriile și pentru alte state, lovite mai grav de pandemie.