• Fri. May 24th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Se cere demiterea lui Streinu-Cercel ,, A stârnit panică în rândul populației”

Apr 22, 2020

Organizația civică Reset îi cere ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, printr-o scrisoare deschisă, să îl demită pe Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului ”Matei Balș”, pentru a stârnit panică în rândul populației.

Membrii organizației Reset din Iași atrag atenția că autoritățile trebuie să se asigure că, prin informațiile transmise de reprezentanții instituțiilor, în rândul cetățenilor se induce un sentiment de stabilitate și siguranță. Aceștia îl acuză pe Streinu Cercel că, de-a lungul timpului, s-a lansat în declarații hazardate și că, prin documentul care a ajuns în atenția publicului zilele acestea, ar fi stârnit panică în rândul unei părți semnificative a populației.

”În contextul epidemiei de Sars-Cov-19 și al instaurării stării de urgență, persoane care ocupă funcții importante în fruntea unor instituții au fost desemnate să comunice cetățenilor informații privind măsurile de protecție pe care cetățenii sunt nevoiți să le adopte pentru a fi în siguranță.

De la izbucnirea focarelor de infecție cu Covid-19, Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș a fost în centrul atenției prin persoana dlui dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul acestui prestigios institut. De la începutul declarării stării de urgență, dl Cercel s-a remarcat prin afirmații controversate, neînsoțite de dovezi științifice sau chiar hazardate.

În 27.01.2020, de exemplu, dl dr. Cercel ne asigura că „acest virus este de 10 ori mai slab decât virusul gripal” sau că „Hubei e un punctișor pe harta Chinei. Înseamnă că riscul ca un astfel de caz să ajungă în România e substanțial redus”. Același medic, specialist în boli infecțioase, ne explica recent că „Alcoolul sanitar nu este bun, nu folosește la nimic. Spirtul medicinal nu e bun.”

Toate aceste declarații au fost contrazise de alți experți, precum și de realitate. Cea mai recentă „realizare” a dlui Streinu-Cercel o reprezintă elaborarea unui plan intitulat „Programul VACANȚA MARE de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19”, care are mai degrabă accente anecdotice decât o rigurozitate proporțională cu situația medicală în care ne aflăm.

În acest plan, dl Cercel propune, printre altele, măsuri precum: izolarea persoanelor de peste 65 de ani, astfel încât să fie ținute singure sau cu persoane de aceeași vârstă, inclusiv în hoteluri rechiziționate; zolarea totală a celor din grupa de vârstă 40-65 de ani. Planul dlui Cercel îi excede cu mult aria de competență, ajungând să propună măsuri fiscale, administrative, casnice (oamenii să facă curat în casă) și chiar formarea unui guvern antipandemic.

Astfel de declarații controversate și hazardate ale unei persoane aflate în fruntea unui astfel de institut conduc la scăderea încrederii cetățenilor în instituțiile statului și decredibilizează acțiunile acestuia. În urma apelurilor repetate ale autorităților, mulți dintre cetățeni au înțeles gravitatea situației și au ales să respecte măsurile de auto-izolare la domiciliu în ultimele 5-6 săptămâni.

În aceste condiții de incertitudine, psihicul uman poate reacționa prin puternice stări de anxietate, iritabilitate, simptome de depresie, iar îngrădirea libertății de mișcare poate fi percepută ca o privare de libertate în sens larg. Este nevoie ca cetățenilor să li se prezinte măsuri clare, coerente, iar nu să li se inducă panica. Pe lângă a câștiga lupta cu noul virus, la fel de importantă este și lupta cu stresul: iar în acest caz, igiena psihică și emoțională sunt esențiale.

Este util să ne spălăm regulat pe mâini, să respectăm regulile de izolare și distanțare fizică, însă este nevoie și de păstrarea unei igiene emoționale. Autoritățile trebuie să se asigure că prin informațiile transmise de către reprezentanții instituțiilor, în rândul cetățenilor se induce un sentiment de stabilitate și siguranță, nicidecum percepția îndepărtării acestora din mediul lor familial.

Asemenea măsuri extreme propuse de dl Cercel pot agrava și mai mult situația, subminând întregul demers de combatere a acestei epidemii prin măsuri graduale, coerente și țintite.

În lumina celor de mai sus, având în vedere declarațiile controversate ale dlui dr. Cercel și măsurile absurde propuse în „Programul VACANȚA MARE de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19”, vă solicităm, dle ministru Nelu Tătaru, să procedați la demiterea dlui dr. Adrian Streinu Cercel din funcția director al Institutului Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș.

Asociația Reset solicită Ministrului Sănătății să-l demită pe directorul Adrian Streinu Cercel din fruntea Institutului Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă de organizație și postată inclusiv pe pagina de Facebook.

 

sursa:evzilei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *