• Fri. Jun 21st, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

RAED ARAFAT despre punerea în carantină instituționalizată a persoanelor peste 65 de ani. Când vor fi relaxate măsurile de restricție

Apr 20, 2020

Raed Arafat a declarat pentru TVR că informația potrivit căruia persoanele peste 65 de ani vor fi puse în carantină instituționalizată, atribuită ministrului Sănătății este falsă. De asemenea, a infirmat informația potrivit căreia măsurile de relaxare nu vor vor fi puse în aplicare este falsă și că vor rămâne valabile și în perioada 1 Mai.

„Au apărut foarte multe fake-uri, știri false în rețelele de socializare, s-a atribuit ministrului Sănătății faptul că urmează să punem pe toți care sunt peste 65 de ani în carantină instituționalizată, ceea ce este fals! Alții au ieșit să zică că imediat începem relaxarea și de mâine totul este perfect. Nu este așa! Mai avem o perioadă de trecut prin ea, vine 1 Mai și mesajul de acum către toți este să nu-și planifice activități pentru 1 Mai, activități precum cele pe care le-au planificat în alți ani, adică mers la plajă, mers la grătare etc., pentru că măsurile de restricție vor rămâne valabile și în perioada 1 Mai”, a avertizat luni seară, la TVR, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

„Chiar dacă va fi relaxarea aceasta, va fi treptată, nu va fi imediată, va fi în baza unor analize și va fi și cu măsuri compensatorii, precum distanțarea la locul de muncă, folosirea echipamentelor de protecție, gen mască sau altceva care să acopere gura și nasul, și respectarea unor măsuri stricte de igienă, până ce trecem prin situația cu care va trebui să conviețuim, adică virusul”, a completat șeful DSU.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat luni că nu vor impune restricţii speciale vârstnicilor şi nici izolarea acestora, susţinând că atunci când autorităţile vor lua decizia de a relaxa restricţiile, acestea vor viza toate grupele de vârstă.

Într-o intervenţie telefonică la postul de televiziune B1, Nelu Tătaru a fost întrebat dacă se vor anumite impune restricţii speciale persoanelor în vârstă, în momentul în care autorităţile vor lua decizia de a se relaxa restricţiile de circulaţie, transmite Agerpres.

„Nu. În acest moment, nu ne gândim la relaxare. Încă mai avem o perioadă în care trebuie să avem acele precauţii, să atingem vârful şi să vedem efectele acestuia. La nivelul Ministerului Sănătăţii se primesc propuneri de la diverşi colegi de-ai noştri, medici specialişti sau, ştiu eu, mai remarcaţi în profesie, care au pus anumite probleme, inclusiv o izolare a vârstnicilor pentru o perioadă mai lungă. Nu discutăm acest lucru. Când va veni relaxarea va veni pentru fiecare grupă de vârstă, nu numai pentru anumite grupe de vârstă, ţinând cont oarecum de fiecare localitate în parte, de fiecare focar în desfăşurare şi atunci aceste restricţii se vor relaxa diferit de la o localitate la alta şi de la un focar la altul”, a spus Nelu Tătaru.

Grupul de Comunicare Strategică a precizat ferm luni că „în acest moment, dezbaterile publice referitoare la unele propuneri privind măsurile de relaxare a restricțiilor privesc inițiative individuale, care nu au făcut obiectul analizelor sau deciziilor la nivelul forurilor autorizate”.

Potrivit Grupului, „astfel de propuneri vor fi discutate cu toți factorii implicați în gestionarea situației răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de toate riscurile și de identificarea măsurilor care pot fi implementate pentru a garanta sănătatea cetățenilor”.

De asemenea, „în analiza referitoare la eventualele măsuri de relaxare a restricțiilor se va ține cont de recomandările Comisiei Europene, precum și de coordonarea cu celelalte state ale Uniunii Europene”.

sursa:gandul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *