• Fri. Jun 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

ANGELA MERKEL este deschisă să accepte un buget mai mare al Uniunii Europene și bonuri pentru relansare

Apr 20, 2020

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a indicat luni că este deschisă ideii de finanţare a relansării economice a Uniunii Europene, după criza coronavirusului, printr-un buget mai mare şi emiterea de bonduri comune prin Comisia Europeană.

Liderii UE urmează să discute joi, într-o videoconferinţă, subiectul îndatorării comune; Reuters apreciază că este posibil un compromis privind împrumuturi garantate prin bugetul UE pe termen lung şi privind amplificarea efectului financiar.

Întrebată, în cadrul unei conferinţe de presă, dacă susţine propunerile de sprijinire prin bugetul comunitar a ţărilor europene mai afectate de pandemia de COVID-19, cum ar fi Spania şi Italia, şefa guvernului de la Berlin a răspuns că există un articol în tratatul UE care permite astfel de acţiuni şi care a fost deja utilizat pentru finanţarea unui program european pentru angajări pe termen scurt.

Merkel a insistat însă că solidaritatea europeană trebuie să se manifeste în cadrul tratatelor existente. Ea sugerat că Germania ar putea accepta amendamente la aceste tratate, dacă astfel s-ar putea accelera măsurile de relansare economică, însă a avertizat că negocierile în acest caz ar dura doi sau trei ani, iar criza actuală necesită reacţii rapide.

‘Germania va participa la reacţia de solidaritate dincolo de cele 500 de miliarde de euro deja existente’, a promis ea, referindu-se la pachetul de asistenţă convenit luna aceasta de miniştrii de finanţe europeni.

 

sursa:gandul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *