• Fri. Jun 21st, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Un virusolog italian anunță cele trei condiții de revenire la normalitate

Apr 19, 2020

 

Virusologul italian Andrea Crisanti, care a implementat activitatea de testare masivă a populaţiei pentru COVID-19 în Veneto contribuind la frânarea răspândirii noului coronavirus în această regiune italiană, a declarat că, pentru ridicarea restricţiilor impuse din cauza pandemiei, este nevoie ca populaţia să poarte mereu mască, să fie testată masiv şi să fie identificaţi şi izolaţi contacţii celor pozitivi la teste.

În cadrul unei teleconferinţe de presă cu jurnalişti străini desfăşurată joi, acest profesor de parazitologie moleculară la Imperial College din Londra şi director al Laboratorului de Virusologie şi Microbiologie al Universităţii din Padova a estimat că încă nu s-au luat măsurile necesare pentru o redeschidere a Italiei.

Înainte de a relaxa măsurile de izolare trebuie să ştim numărul aproximativ real al cazurilor de infectare, inclusiv pe grupe de vârstă, iar după ce vom afla care este ‘incidenţa’ virusului în fiecare regiune şi vom putea estima astfel că riscul este scăzut, numai atunci ne putem gândi la o revenire la normalitate, explică Andrea Crisanti, potrivit Agerpres.

Apoi, toată lumea va trebui să poarte măşti şi mănuşi, să se aplice măsurile pentru detectarea persoanelor pozitive şi a contacţilor acestora şi să „se creeze o forţă de reacţie rapidă pentru cazurile în care se identifică un focar şi să se realizeze testări masive”, mai notează virusologul italian, în opinia căruia „numai combinând aceste măsuri se va putea convieţui cu virusul”.

Vorbind despre testele serologice care arată dezvoltarea anticorpilor faţă de noul coronavirus, Andrea Crisanti a spus că nu are încredere în acestea, întrucât în cadrul analizelor efectuate în Veneto multe au dat rezultate fals negative.

El a calificat drept o ‘prostie’ folosirea acestor teste pentru aşa-numitele certificate de imunitate, admiţând însă că ele pot avea o valoare pentru estimarea nivelului de extindere a epidemiei, întrucât prin aceste teste pot fi totuşi descoperite persoane asimptomatice pozitive.

Cât despre posibilitatea ca încălzirea vremii să stopeze propagarea noului coronavirus, el a apreciat că nu sunt indicii că s-ar putea produce acest lucru, însă observaţiile din sudul Italiei – zonă cu temperaturi mai ridicate – şi comportamentul altor coronavirusuri ar putea lăsa să se întrevadă o „diminuare a capacităţii de transmitere”.

Virusologul italian mai crede că va trece mult timp până la crearea unui vaccin şi că acesta nu va elimina virusul, motiv pentru care calea cea mai rapidă este găsirea unui tratament eficient împotriva COVID-19.

El a deplâns faptul că Uniunea Europeană nu şi-a asumat măsuri de combatere a acestei epidemii pentru toate statele membre, ceea ce a condus la răspunsuri asimetrice, estimând de asemenea că dacă există cineva care va considera că este mai bine să se creeze o imunitate de grup, acest lucru va avea ‘consecinţe enorme’, în special asupra reluării mobilităţii cetăţenilor.

 

sursa:digi24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *