• Sun. May 19th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

REGULI DE PAȘTE. Cum vor putea credincioșii să primească Sfintele Paști și Lumina Sfântă în situație de pandemie: Marcel Vela: „Avem un acord între MAI și Biserica Ortodoxă”

Apr 14, 2020

 

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela a susținut marți declarații de presă, la sediul MAI, în care a prezentat regulile pe care credincioșii le vor urma de Paște. Românii vor putea primi Paști vineri și sâmbătă, iar distribuirea Luminii Sfinte de la Ierusalim se va face de către voluntari și de către patrulele MAI, în urma unui acord cu Biserica Ortodoxă Română.

„Pentru a nu exista riscul răspândirii coronavirusului, Ministerul Afacerilor Interne vine în sprijinul Bisericii Ortodoxe pentru a împărţi Sfintele Paşte şi Lumina Sfânta. Am semnat împreună cu Preafericitul Daniel un acord de sprijin”, a anunțat Ministrul de Interne.

Marcel Vela a spus că le mulțumește celor care au sarbatorit Pastele, la sfârșitul săptămânii trecute cu responsabilitate și, ținând cont de numărul mare de români care va sărbători Învierea Domnului la sfârșitul acestei săptămâni a luat decizia de a ajuta Biserica Ortodoxă Română la împărțirea Luminii Sfinte.

„Având în vedere numărul mare de ortodocși, MAI vine în sprijinul BOR executând misiuni de susținere și ajutor pentru clerici și credincioși. Pentru a oferi și o alinare spirituală tuturor celor care trec în prezent prin momente grele vom ajuta Biserica Ortodoxă Română la împărțirea Sfintelor Paști cât și a Luminii Sfinte aduse de la Ierusalim în seara Învierii”

Sfintele Paști, distribuit vineri și sâmbătă în toate Parohiile

Ministrul Vela a precizat că pâinea binecuvântată în formă de mici prescuri, stropită cu aghiasmă și vin, numită „Paști”, sfințită anul acesta în joia mare, respectiv în data de 16 aprilie, după Sfânta Liturghie, va fi distribuită credincioșilor in zilele de vineri 17 aprilie și sâmbătă, 18 aprilie, în intervalul orar 7.00 – 17.00 în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate, în afara lăcașurilor de cult, de către personalul angajat al bisericii și de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecție și distanțare socială.

Ce trebuie să scriem în declarație când mergem să luăm Sfintele Paști

În declarația pe proprie răspundere credinciosul va scrie că merge să ridice Sfintele Paști și va menționa numele lășului de cult.

Reprezentanții MAI: poliție, jandarmerie, pompieri vor asigura ordinea publică.

Cei care vor asigura respectarea distanțării sociale vor avea un semn distinctiv

Angajații Parohiei și voluntarii vor asigura respectarea distanței sociale având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț.

Distribuirea Sfintei Lumini

Distribuirea sfintei lumini aduse de la Ierusalim se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică.

Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei respectând regulile de distanțare socială.

În noaptea de Înviere este permisă circulația tuturor preoților și a voluntarilor. Echipajele care acționează în posturile fizice cât și cele de la punctele de frontieră vor oferi Sfânta Lumină persoanelor aflate în trafic.

„Stimați româniștiu  ne este greu tuturor  respectăm regulile de distanțare socială dar e neapărată nevoie  facem acest lucru. Va doresc o săptămână luminată. Dumnezeu  ocrotească România!”, a declarat Marcel Vela în cadrul conferinței de presă.

 

sursa:gandul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *