• Fri. Jun 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Nici de la liliac, nici de la pangolin, atunci de la ce? Alte date despre PROVENIENȚA virusului

Apr 13, 2020

 

Se pare că pangolinul nu este un animal aflat pe lista celor comercializate în piețele din Wuhan, locul considerat ca fiind punctul de plecare al pandemiei. De asemenea, unii dintre specialiști exclud pangolinul ca sursă de proveniență a corovirusului. În plus și părerile unora dintre cercetători, la nivel international, cu privire la proveniența virusului de la liliac este discutabilă.

Prof. Stephen Turner, șeful departamentului de microbiologie de la Universitatea Monash din Melbourne (Australia), spune că ”înțelegerea multitudinii speciilor pe care acest virus le poate infecta este importantă, deoarece ne ajută să ne restrângem aria de unde ar fi putut să vină”, spune cercetătorul, conform The Guardian. Profesorul Turner ia în calcul şi ipoteza ca virusul să fi apărut direct la om. ”Dacă bietul pangolin a fost specia la care a apărut virusul, nu este clar. Fie boala s-a dezvoltat într-un alt mediu, în corpul unui pangolin, fie a atacat direct omul, acolo unde a şi evoluat”, mai spune Turner.

Posibilitatea ca un descendent al virusului să se fi dezvoltat la oameni

Un alt om de știință din Australia, profesorul Edward Holmes, de la Universitatea din Sydney a subliniat că identitatea speciilor care au servit ca gazdă intermediară pentru virus este “încă incertă”. Acesta spune că pangolinii au putut dezvolta această caracteristică, dar la fel au fost pisicile, bivolii, bovinele, caprele, oile și porumbeii. Studiul la care a lucrat Holmes a sugerat că scenariul în care un om de pe piața Wuhan a interacționat cu un animal care transporta virusul era doar o versiune potențială a poveștii de origine COVID-19. O alta a fost posibilitatea ca un descendent al virusului să se fi dezvoltat la oameni și apoi să se adapteze pe măsură ce a fost trecut de la om la om.

Analiza primilor 41 de pacienți cu COVID-19 din jurnalul medical Lancet a constatat că 27 dintre aceștia au avut expunere directă pe piața Wuhan. Tot această analiză a constatat că primul caz cunoscut al bolii nu a făcut-o. Acesta ar putea fi un alt motiv de îndoială a poveștii care ar putea da peste cap schema (sau mai bine zis una dintre schemele…) privind proveniența coronavirusului.

Din piață sau nu

Prin urmare, experții sunt în contradicție cu teoria care la început a fost acceptată pe scară largă, conform căreia virusul provine pe o piață umedă. În timp ce unii specialiști sunt de părere că prin natura lor, aceste piețe aglomerate, pline de oameni și animale sălbatice, destinate sacrificării au fost vinovate de apariția virusului la oameni, alții spun că există elemente care indică faptul că mulți dintre primii pacienți cunoscuți nu aveau nicio expunere directă la așa-numita piață umedă.

„Posibilitatea ca virusul să ajungă la oameni printr-un accident de laborator nu trebuie demisă”, a spus dr. Richard Ebright, pentru CNN. „Este absolut clar că piața nu a avut nicio legătură cu originea focarului de coronavirus, în schimb, a fost implicată doar în amplificarea unui focar care a început în altă parte a localității Wuhan cu aproape o lună în urmă”, a mai spus Ebright.

 

sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *