Cinci persoane din România au băgat spaima în britanici cu loviturile date între 2015 și 2018. Hoții jefuiau vilele bogătașilor din West Midlands, West Mercia, Staffordshire şi Gloucestershire, de unde plecau cu ceasuri de lux, haine scumpe, bijuterii și chiar bani cash, acolo unde găseau.
Autoritățile din Regat au spus că banda românilor se face vinovată de peste 400 de spargeri de locuințe, „din care au sustras bani şi bunuri în valoare de milioane de lire”, notează Daily Mail. Din câte se pare, operațiunea era coordonată din România, iar hoții furau tot ce găseau, bijuterii, ceasuri, haine și accesorii de lux.
Patru bărbați și o femeie au fost reținuți, judecați și condamnați pentru furt calificat și constituire de grup infracțional. Cătălin Zaharia (29 de ani), considerat creierul din spatele loviturilor, a primit opt ani de închisoare! Patru ani și jumătate a luat și soția lui, de asemenea implicată în spargerea locuințelor.
Ceilalți complici s-au ales cu următoarele pedepse: Marian Molocia (27 de ani) – șase ani de închisoare, Constantin Stoian (29 de ani) – patru ani, Daniel Stoian (35 de ani) – patru ani.
„I-am putut lega direct de 100 de jafuri. Însă credem că au comis mult mai multe infracţiuni, sustrăgând bani şi bunuri în valoare de milioane de lire. Operaţiunile erau profesionist organizate. Catalin Zaharia stătea în Birmingham și coordona jafurile”, au declarat reprezentanţii poliţiei din West Midlands.
De altfel, la o descindere în locuința lui Cătălin Zaharia, polițiștii britanici au descoperit o mică parte din captura de milioane de lire: genți scumpe, ceasuri de lux, monede de aur, dar și o geantă de voiaj plină cu bijuterii!
Au lăsat o șosetă într-o casă
Oamenii legii i-au putut prinde pe români cu ajutorul probelor ADN descoperite la câteva dintre vilele jefuite. De exemplu, Marian Molocia a lăsat în urmă o şosetă, iar Constantin Stoian a pus mâna pe o cutie de conserve. Amprentele sale și probele de ADN de pe șoseta lui Molocia i-au dus pe anchetatori direct la făptași.
Ancheta a mai scos la iveală faptul că hoții trimiteau în România cea mai mare parte din pradă. Iar rudele de acasă făceau paradă pe Facebook și Instagram cu hainele, ceasurile de lux și bijuteriile furate din casele englezilor!