• Fri. May 24th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

ORDONANȚA MILITARĂ nr. 8. Declarații la sediul MAI. Marcel Vela

Apr 9, 2020

Ministrul de Interne, Marcel Vela a anunțat, joi seara, prevederile Ordonanței Militare nr.8 în conformitate cu declararea stării de urgență.

Principalele declarații ale ministrului de Interne:

”Intrăm într-o perioadă importantă, pe care trebuie să o trăim în pace și armonie. Sunt conștient că mă adresez unui popor majoritar creștin.

Au venit peste noi vremuri mai tulburi decât ne imaginam vreodată. Aceste vremuri au adus schimbări majore: distanțare de cei dragi, probleme financiare, iar mulți dintre semenii noștri nu mai sunt. Dar dacă stăm în casă și păstrăm distanța, vom reuși mai repede să ne întoarcem la normalitate. Știu că ați fi vrut să fiți la slujba de Înviere și la masă cu cei dragi. Dar e mai bine să fim sănătoși, pentru multă vreme de acum încolo.

Vom fi foarte atenți la respectarea legii în această problemă. Am suplimentat patrulele, pentru a fi pregătiți pentru creșterea infracțiunilor.

Astăzi am semnat Ordonanța numărul 8, adoptată de guvernul României. Din această seară, permis pescuitul comercial și de acvacultură pe Dunăre și pescarii pot ieși din casă până la locul de pescuit.

Este permisă circulația apicultorilor, de la locuință până la stupină și înapoi. Este permisă circulația pentru achiziția de autovehicule, piese de schimb pentru autovehicule și reparații auto.

Se menține suspendarea zborurilor comerciale spre și dinspre Spania și dacă se prelungește starea de urgență pe teritoriul României.  Piețele agroalimentare rămân deschise pentru cei cu certificat de producător auto și cu respectarea regulilor sanitare.

Se permite deplasarea agricultorilor către piețele agroalimentare, cu documente doveditoare.

Punctele de trecere a frontierei se închid total sau parțial dincolo de perioada stabilită inițial. Prin punctele cu Ungaria – Cenad, Nădlac, Borșand, Turnu, Urizceni, Borș – se permite intrarea și ieșirea lucrătorilor transfontalieri, cu utilaje agricole. Se exceptează de la restricții lucrătorii transfontalieri care vin din Ungaria și nu prezintă simptome de coronavirus. Este vorba de persoane care locuiesc lângă granița româno-ungară și muncește în țara opusă celei în care locuiește, respectiv România sau Ungaria.  Sunt exceptate de la reguli, persoanele care se ocupă de aparatura medicală și care trebuie să instaleze echipamentele medicale, științifice, de apărare sau securitate națională.

Se interzice exportul pentru: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei de semințe, zahăr, produse de patiserie”.

Premierul Ludovic Orban a afirmat, miercuri, că a solicitat celor care asigură aplicarea restricţiilor instituite prin ordonanţă militară să facă diferenţa între oamenii care nu respectă regulile în mod vădit şi cei care nu o fac cu rea-voinţă.

„Solicitarea mea către poliţie, poliţie locală, jandarmerie, armată a fost aceea de a avea un comportament cât se poate de civilizat, chiar un comportament preventiv, să facă diferenţă între oamenii care întâmplător s-au aflat în situaţia în care nu au respectat riguros măsurile şi aceia care nesocotesc în mod evident regulile şi reglementările, să aibă o conduită cât se poate de fermă, dar în acelaşi timp politicoasă şi foarte multă măsură în luarea deciziilor de sancţionare a încălcărilor”, a spus premierul la un post TV.

El a adăugat că regulile trebuie aplicate cu stricteţe atunci când sunt situaţii foarte clare în cazul încălcării regulilor de izolare sau de carantină.

„În ceea ce priveşte restricţiile de deplasare în interiorul localităţilor, aici trebuie o aplicare riguroasă, dar trebuie făcută totuşi o diferenţă între oameni care în mod vădit nu respectă reglementările şi oameni care întâmplător sunt prinşi într-o situaţie, dacă au întârziat cinci minute faţă de intervalul orar care le-a fost stabilit li se poate acorda avertisment, dacă sunt situaţii care în mod evident nu provin din rea-voinţă, ele trebuie tratate printr-o conduită preventivă”, a mai spus Orban.

Raed Arafat: „Suntem într-o situație destul de critică și serioasă”

Raed Arafat, șeful DSU, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că suntem într-o situație critică și serioasă în privința crizei de coronavirus, dar putem ieși MAI BINE decât alte țări din impas, dacă respectăm regulile izolării, mai ales în perioada Paștelui. „Evitați orice formă de deplasare”, ne avertizează Raed Arafat.

„Suntem într-o situație destul de critică și serioasă. Ne bazăm pe respectarea regulilor. Dacă nu sunt respectate, riscăm să avem din nou o infecție mai mare, mai multe focare, care pot duce la agravarea situației. Măsurile care nu erau atât de restrictive…Ca în China, Wuhan. La noi măsurile sunt ceva mai ușoare…

 

sursa:puterea/gandul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *