• Tue. Oct 8th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Gravidele și toți pacienții din România sunt vizați. Raed Arafat nu lasă loc de interpretări

Apr 8, 2020

 

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) vine cu noi precizări legate de internările și consultațiile pacienților în perioada stării de urgență.

Astfel, DSU precizează că nu se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activităţi medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii şi care pot fi reprogramate.

Interdicțiile privind internările și consultațiile în perioada stării de urgență se aplică pe baza analizei medicului curant de specialitate și, mai spun reprezentanții DSU, nu se aplică pacientelor însărcinate sau persoanelor care necesită tratament oncologic.

Aceste precizări vin în contextul în care s-au primit foarte multe solicitări de la cadre medicale și de la pacienți referitoare la aplicarea art. 1 din Ordinul Comandantului Acțiunii, Secretar de Stat Raed Arafat, șef al DSU.

Redăm explicațiile detaliate

Prevederile art. 1 se referă la asistența spitalicească acordată în unitățile publice sau private precum și la asistența medicală ambulatorie de specialitate acordată în structurilor ambulatorii definite la art. 135 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Interdicțiile prevăzute art. 1 nu sunt aplicabile în mod absolut și automat ci pe baza analizei medicului curant de specialitate, care să justifice:

– necesitatea internării pacienților, pentru asistența spitalicească acordată în spitalele publice și private sau

– necesitatea realizării consultațiilor sau a tratamentelor în ambulatoriu, în unitățile publice sau private care acordă asistență medicală ambulatorie.

Spre exemplu, Articolul 1 nu se aplică pacientelor însărcinate sau persoanelor care necesită tratament oncologic și care au nevoie de controale periodice ambulatorii obligatorii pentru monitorizare și investigații, și care beneficiază în continuare de asistență medicală, indiferent de sistemul public sau privat ales.

În concluzie:

Nu se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activități medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii și care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentație medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităților spitalicești cu internare. cât și în cazul structurilor ambulatorii.

 

 

sursa:evz.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *