Analize de sânge – cunoscute și sub denumirea de teste serologice sau de anticorpi – ar fi diferite de testele coronavirus actuale și ar picta o imagine mai exactă a modului în care s-a desfășurat pandemia.
„Există celule cu memorie imună (anticorpi) care rămân în sânge după infecție și sunt specifice virusului, sunt ceea ce am căuta”, a declarat pentru Euronews dr. Caroline Buckee, profesor asociat de epidemiologie la Harvard’s School of Public Health. .
Cele mai multe dintre testele curente COVID-19 implică un eșantion de tampon din nas pentru a determina dacă o persoană transportă virusul. Aceste tampoane de mucus sunt apoi analizate, de multe ori printr-un proces de laborator, pentru a găsi virusul.
Dar un test serologic ar putea determina în schimb cine a avut deja virusul sau i-a fost expus, căutând nivelurile de anticorpi ale unei persoane: proteine dezvoltate de sistemul imunitar pentru a ataca invadatorii precum bacteriile sau virusurile.
„Cheia este dacă acești anticorpi protejează de fapt împotriva infecției; încă nu știm asta”, a adăugat dr. Buckee, ceea ce înseamnă că experții încă analizează dacă persoanele care s-au recuperat de boală o pot primi din nou.
Mulți experți se așteaptă ca persoanele care s-au recuperat de la virus să fie imune de ceva timp.
„O persoană care a avut deja boala dezvoltă un nivel destul de ridicat de anticorpi și va fi imunizată pentru o perioadă semnificativă de timp”, a spus dr. María José Sierra de la Centrul de Coordonare pentru Alerte și Urgențe în Sănătate din Spania.
Acesta este motivul pentru care multe țări își propun să investească în testarea anticorpilor pentru a determina ce proporție din populația lor poate fi imună la virus.
Unele companii de laborator din Europa și Statele Unite au început să lanseze versiuni comerciale ale acestor teste, care vor fi probabil disponibile în săptămânile următoare.
Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a emis prima autorizație pentru un test de sânge de anticorpi chiar săptămâna trecută.