Dr. Adrian Timofte Murariu, medic stomatolog care a realizat cu imprimanta 3D adaptoare care transformă o mască de snorkeling într un dispozitiv pentru ventilația pacienților infectați cu noul coronavirus, spune că aceasta este o soluție intermediară, care, deși nu foarte confortabilă, poate fi folosită cu succes.
„E o soluție de avarie pentru o situație pe care nu am vrea să o întâlnim și o soluție care prcatic poate să ajute mai mult în izolarea pacientului și prevenirea răspândirii cu aerosoli. E o variantă mult mai bună de a preveni eliminarea aerosolilor în aer și în același timp în prevenirea inhalării aerosolilor”, a spus dr. Adrian Timofte Murariu.
El admite că, medic stomatolog fiind, inițial a luat ca o joacă această preocupare, ca urmare a unui apel pe Facebook de ajutor pentru realizarea dispozitivelor care ajută în confecționarea sistemului.. „Noi, medicii stomatologi și tehnicienii dentari, putem să punem la dispoziție anumite piese. Faptul că funcționează sau nu funcționabil sau că putem să îl folosim la o scară mai largă, asta depinde cumva și de situația spitalelor și se își doresc medicii”, a precizat Dr. Adrian Timofte Murariu.
El a dat asigurări că, dacă e nevoie de ajustări, sunt deschiși să le facă, atâta vreme cât medici consideră că este în regulă.
„Ce e util e că izolează toată fața și izolând toată fața previne eliminarea aerosolilor contaminabili. Într-adevăr, nu e extrem de confortabilă, dar într-o fază intermediară a bolii, ea poate fi folosită cu succes, motiv pentru care e folosită și în străinătate foarte bine”, a spus Dr. Adrian Timofte Murariu
În exemplu este un start-up italian specializat in imprimante 3D care a ajutat deja un spital să printeze valve pentru aparatele de ventilație.