• Mon. Sep 9th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

De la amprenta olfactivă unică, la amprenta vocală…Care sunt inițiativele israeliene de combatere a virusului

Apr 5, 2020

 

Cercetătorii israelieni au creat o platformă online care permite auto-monitorizarea simțului mirosului, ca o metodă de depistare timpurie a coronavirusului. De asemenea, nu mai este o noutate faptul că, imediat după izbucnirea pandemiei în Israel, Agenția de Securitate Shin Bet și-a reorientat programul de supraveghere spre refacerea traseelor celor infectați – sunt folosite datele telefoanelor mobile și cardurilor de credit, iar autoritățile îi alertează și carantinează pe cei care s-au aflat în apropierea persoanelor bolnave.

Inițiativa cu platforma online legată de miros vine după ce după ce numeroși pacienți s-au plâns de pierderea temporară a mirosului, potrivit Jerusalem Post. Și după ce un studiu publicat de Institutul King’ College din Londra releva că 59% dintre pacienții diagnosticați cu COVID-19 au raportat o pierdere a mirosului și gustului. Platforma SmellTracker se bazează pe un algoritm conceput de laboratorul profesorului israelian Noam Sobel din cadrul Departamentului de Neurobiologie al Institutului Științific Weizmann. Cercetătorii au creat un model matematic pentru a caracteriza cu acuratețe simțul mirosului unui individ, sau „amprenta olfactivă”.

Pe măsură ce se vor colecta mai multe date, cercetătorii cred că există o mare probabilitate de a caracteriza o „amprentă olfactivă unică pentru detectarea precoce” a cazurilor.

O companie israeliană de tip start-up

Pe baza acestui algoritm, testele online SmellTracker îi ghidează pe utilizatori asupra modului în care își pot „cartografia” mirosul folosind cinci parfumuri curente care se găsesc în orice gospodărie – printre care mirodenii, oțet, pastă de dinți sau unt de arahide. Testul de cinci minute poate identifica schimbările bruște în perceperea mirosurilor, fapt care ar putea indica debutul COVID-19, conform Jerusalem Post. Cercetătorii israelieni spun că au identificat deja cazuri potențiale de coronavirus cu SmellTracker, care au fost apoi confirmate ca reale.

Pe de altă parte, o analiză a vocilor pacienţilor cu coronavirus ar putea produce o “amprentă vocală” care să ajute la detectarea simptomelor COVID-19 la alte persoane, care ar avea astfel prioritate la teste şi tratament, a anunţat Ministerul Apărării israelian, citat de Reuters. O companie israeliană de tip start-up care lucrează cu spitale şi instituţii academice va lua amprenta vocală de la pacienţii confirmaţi cu coronavirus printr-o aplicaţie mobilă în cadrul unui proiect de cercetare condus de minister. “Aceste probe vocale vor fi analizate folosind un algoritm bazat pe AI (Inteligenţă Artificială) pentru a identifica “ vocală unică”, a declarat ministerul într-un comunicat.

Majoritatea statelor lumii și-au îmbunătățit sistemele de supraveghere a populației în contextul coronavirusului. Unele au renunțat la regulile de confidențialitate pentru a putea identifica persoanele infectate. În unele tări, sistemele de recunoaștere facială pot repera un individ la 30 de secunde după ce a ieșit din casă. Întrebarea unora dintre analiști este ce se va întâmpla după epidemie, respectiv “virusul va dispărea în cele din urmă, dar noi vom fi în continuare urmăriți?”.

 

sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *