Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, afirmă că se duce „o adevărată luptă de gherilă comercială” pentru procurarea materialelor necesare în lupta împotriva pandemiei, fiind folosite toate „armele” şi resursele politice şi diplomatice posibile, informează News.ro.
Dancă vorbeşte despre contracte ferme de achiziţii internaţionale anulate fără ezitare la prima contra-ofertă mai mare. Procesul de achiziţie a materialelor sanitare şi medicale „a căpătat conotaţiile unui război internaţional pentru resurse limitate”.
„Mai multe tone de materiale sanitare şi echipamente medicale au ajuns în ultimele săptămâni în România şi altele încep să fie produse la nivel local ca urmare a unor eforturi uriaşe. Am început acest război cu virusul chinezesc cu mâinile goale, cu stocuri zero de materiale medicale pentru riscurile de epidemii, şi în doar câteva săptămâni, am făcut tot ceea ce era omeneşte posibil pentru a pregăti sistemul sanitar pentru această luptă”, a scris Dancă, duminică, pe Facebook.
Potrivit acestuia, „se poartă o adevărată luptă de gherilă comercială contra-cronometru pentru fiecare cantitate de măşti, combinezoane, teste PCR, ventilatoare mecanice şi alte echipamente medicale în care se folosesc toate «armele» şi resursele politice şi diplomatice posibile”.
„Tot procesul de achiziţie, contractare, transport, livrare şi distribuţie a materialelor sanitare şi medicale necesare din această perioadă a căpătat conotaţiile unui război internaţional pentru resurse limitate. Au fost situaţii fără precedent în care contracte ferme de achiziţii internaţionale au fost anulate cu restituirea avansurilor fără ezitare la prima contra-ofertă mai mare. Alte contracte, aflate în plină procedură de livrare, erau blocate cu marfa încărcată ca urmare a deciziilor naţionale de interzicere a exporturilor”, a mai scris Dancă.
Potrivit acestuia, asigurarea coridoarelor de transport şi a culoarelor de zbor a devenit mai dificilă în acest timp decât trecerea unor convoaie umanitare prin zone de conflict armat deschis.
Acesta afirmă că, în curând, vom avea în fiecare judeţ aparate de testare Real-Time PCR.
„Pentru pacienţii critici, sunt disponibile 1.600 de ventilatoare mecanice, iar pentru alte 200 facem eforturi pentru a le aduce în zilele următoare în România iar, în paralel, pregătim şi producţia locală. De asemenea, prin Unifarm, ONAC sau Crucea Roşie, peste 2 milioane de măşti şi aproape 800.000 de combinezoane de protecţie au sosit deja în ţară iar alte 14 milioane măşti FFP2/3 vor fi livrate în aprilie şi în acelaşi timp am pregătit producţia locală pentru 15 milioane de măşti pe lună. Chiar şi aşa, cu toate aceste eforturi, în continuare, ameninţarea virusului ucigaş rămâne ridicată şi nicicând nu putem spune că avem de toate pentru a face faţă la ceea ce va fi mai rău”, a mai scris Dancă.