• Wed. May 22nd, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Ministerul Educaţiei şi Cercetării caută soluţii contra pandemiei COVID – 19

Apr 4, 2020

 

UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovarii) este o organizaţie aflată în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi printre altele, se ocupă cu realizarea şi implementarea proiectelor de cercetare, de dezvoltare instituţională şi de sistem, cu atribuţii în învăţământul universitar şi cercetarea ştiinţifică. Periodic, UEFISCDI lansează competiţii pentru depunerea unor proiecte de cercetare de către cercetători individuali, grupuri de cercetători sau instituţii de cercetare.

Pentru alte amănunte, vizitaţi https://uefiscdi.gov.ro/.

De-a lungul timpului, au fost propuse (şi acceptate pentru finanţare) numeroase teme de cercetare din toate domeniile ştiinţifice, unele mai atractive, iar altele mai puţin. Indiferent în care categorie, acestea, de cele mai multe ori au aprobat alocarea de fonduri pentru participări la conferinţe ştiinţifice (9 din 10 cu caracter turistic – recreaţional: malul mării, delte, arhipeleaguri, staţiuni de ski etc) sau pentru logistică de „importanţă fundamentală” pentru buna desfăşurare a cercetării: laptop-uri, imprimante, scannere, mouse-uri şi altele asemenea, în condiţiile în care oricine, nu neapărat cercetător, le are acasă.

Vremurile pe care le trăim acum poate că duc la trezirea noastră. Având probabil şi exemplul altor ţări europene sau SUA cu tradiţie în domeniu (unde laboratoare din universităţi anunţă descoperiri ştiinţifice de importanţă mondială, pe când în România, contracte de cercetare se finalizează cu publicarea de articole mediocre în reviste obscure, dar şi cu o reală creştere a experienţei de viaţă a cercetătorilor, după participări la conferinţe de tipul celor de mai sus), UEFISCDI anunţă zilele trecute lansarea programului SOLUŢII – 2020.

Acesta se referă la finanţarea unor cercetări referitoare la limitarea efectelor şi combaterea pandemiei COVID – 19. Mai precis lista competiţiilor, aşa cum se poate vedea pe site-ul oficial UEFISCDI, este următoarea:

– Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate

– Abordări inovative în tratamentul și controlul pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2

– Evaluarea eficacității și siguranței utilizării unor protocoale de tratament inovative

– Tehnici avansate și creșterea performanței în detecția precoce a virusului SARS-CoV-2

– Secvențierea genomului SARS-CoV-2 și analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România

– Dezvoltarea de noi tehnologii, medicamente și vaccinuri pentru prevenirea SARS-CoV-2

– Dinamica transmiterii virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul României

În mod evident, aceasta este prima dată când UEFISCDI propune teme de cercetare cu adevărat serioase. Sperăm că se va ţine cont de acest lucru şi de gravitatea situaţiei de tratat şi se va proceda în consecinţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *