• Thu. Sep 12th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

COVID-19. O bacterie „bună” din sistemul nostru digestiv face diferența dintre moarte și viață

Apr 4, 2020

 

În contextul pandemiei virale actuale este esențială menținerea sănătății intestinale, arată cercetătorii. Asigurându-ne că microbiomul nostru intestinal conține bacterii bune, reducem inflamația, iar sistemul nostru imunitar este capabil să se concentreze asupra altor amenințări, cum ar fi infecția virală. 

Poate știți expresia „moartea începe în colon”, adesea atribuită într-o anumită formă lui Hippocrate însuși, însă acest lucru înseamnă că dacă moartea poate începe în colon, sănătatea începe în același loc din corpul nostru. Ce rol joacă sănătatea intestinală în sentimentul nostru general de bunăstare și cum ne ajută ea să rezistăm la actuala pandemie?

Intestinul cuprinde întregul tract digestiv și este primul loc în care orice lucru pe care îl ingerati interacționează cu corpul. O proporție semnificativă a sistemului nervos autonom (ANS) este dispus în jurul intestinului, ceea ce este bine deoarece corpul trebuie să știe rapid dacă lucrurile pe care le-ați ingerat sunt dăunătoare. Dacă ați ingerat ceva toxic intestinul va acționa pentru a vă anunța – s-ar putea să vă simțiți slăbit, nerăbdător, balonat sau, în cazuri mai grave, să aveți stări de vomă sau diaree.

Intestinul uman este populat cu un număr și o diversitate uriașă de bacterii, în colon există trilioane de celule bacteriene per gram de conținut al intestinului, iar masa de bacterii totalizează aproape 2 kg. De obicei, pot exista peste 6.000 de specii de bacterii în intestin și proporția variază de la persoană la persoană. Intestinul uman a evoluat de-a lungul mileniilor pentru a lucra în armonie cu bacteriile (o relație simbiotică), iar prezența lor este absolut esențială pentru sănătatea și bunăstarea noastră.

Ca toate organismele vii, bacteriile trebuie să mănânce alimente și vor excreta deșeurile. Aceasta înseamnă că atunci când mănânci, nu te hrănești cu adevărat, ci mai degrabă îți hrănești bacteriile intestinale.

Deoarece intestinul conține atât de multe bacterii, care sunt în mod evident celule „străine”, un rol cheie al sistemului imunitar este acela de a menține un echilibru între a nu reacționa la bacteriile bune, dar a reacționa la bacteriile rele.

Cum îți protejezi sistemul digestiv

4 pași pentru a păstra bacteriile bune în perioada pandemiei:

1. Dieta este esențială. Încercați ca pe timpul izolării la domiciliu să aveți o dietă echilibrată, bogată în legume, grăsimi bune și fibre.
2. Faceți exerciții fizice! Pe balcon sau în casă, în jurul casei/blocului poți face un pic de mișcare. S-a demonstrat că mersul, alergarea sau orice altă activitate cresc fluxul de sânge, numărul endorfinelor și scad stresul. Stresul poate genera o sănătate precară a intestinului​.
3. Păstrați-vă sănătatea mentală și echilibrul psihic. E o perioadă dificilă, fără precedent și mulți dintre noi ne putem simți anxioși sau deprimați. Stresul, sănătatea intestinelor și sănătatea mentală sunt toate interrelaționate. Faceți-vă timp pentru a vă reflecta, pentru a vorbi cu ceilalți și pentru a vedea ce funcționează în reducerea stresului.
4. Folosiți suplimente probiotice. Probioticele sunt bacterii bune care ajută la îmbunătățirea funcției intestinale.

 

sursa:gandul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *