• Fri. May 24th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

REGULI. Ce se întâmplă dacă nu ai pix la tine când ești oprit de poliție

Apr 3, 2020

 

Este foarte posibil ca la întâlnirea cu forțele de ordine pe stradă să fie necesar să completezi ceva pe propria declarație sau să semnezi un act întocmit de autorități. 

Potrivit ultimelor modificări legislative, începând cu 03 aprilie a.c., limitele amenzilor aplicate pentru nerespectarea restricțiilor impuse prin ordonanțele militare, sunt următoarele: 2.000 – 20.000 lei pentru persoane fizice și 10.000 – 70.000 lei pentru persoane juridice.

Totodată, în funcție de natura și gravitatea faptei, se pot aplica și una sau mai multe dintre următoarele sancțiuni contravenționale complementare, prevăzute în ordonanțele militare:
a) confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție;
b) interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;
c) suspendarea temporară a activității;
d) desființarea unor lucrări;
e) refacerea unor amenajări.

Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator pentru contravențiile prevăzute la art. 28 din O.U.G. nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență.

Ce se întâmplă dacă nu ai pix asupra ta

În îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, polițiștii interacționează cu cetățenii fără atingerea documentelor de către cadrele de poliție, această practică putând fi exceptată în cazul necesității efectuării de verificări suplimentare.

Personalul abilitat să verifice documentele poate solicita conducătorului auto să i le prezinte, arătându-le la geamul lateral al portierei sau parbriz, acesta având dreptul să le fotografieze.

În cazul în care este necesară semnarea unui document, se solicită persoanei în cauză să folosească un pix propriu, iar în cazul în care acesta nu are asupra sa, i se va pune la dispoziție un instrument de scris, care în prealabil, a fost dezinfectat, iar după utilizare va fi dezinfectat sau aruncat.

 

 

sursa:gandul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *