• Sat. Apr 13th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

RĂSPUNS. Un ofițer SIE i-a explicat deputatului USR Claudiu Năsui de ce militarii își merită pensiile speciale. Silviu Predoiu a publicat scrisoarea care „manifest”!

Apr 3, 2020

Fostul SIE a postat pe pagina sa de Facebook o scrisoare pe care a primit-o, pentru consultare, de la un ofițer, fost coleg, pe care intenționează să i-o trimită deputatului URS, Claudiu Năsui, care a propus reducerea cu 90 la sută a pensiilor speciale. Fostul coleg al lui Predoiu, îi explică lui Năsui ce înseamnă, de fapt, viața de militar și de ce, la sfârșitul carierei, o pensie specială este pe deplin justificată.

„Un fost coleg mi-a trimis spre consultare textul unei scrisori pe care intentioneaza să o trimita domnului deputat Claudiu Nasui, urmare a initiativei acestuia referitoare la statutul pensiilor speciale. Cu acordul fostului colaborator reiau textul materialului, la care subscriu fără rezerve și pe care îl consider ca reflectând corect o realitate ignorată sistematic în ultimii 10 ani. Iar aceasta nu doar din neștiință ci și din rea intenție. Din păcate, cei mai multi dintre cei ce abordează această temă o fac în spirit populist, fară o minimă documentare. Am eliminat pasajele ce conțin date personale ale colegului.

Domnule deputat,

Astăzi, 01 aprilie 2020 (!) am aflat cu încântare că ideea care nu vă dă pace de ceva timp, cea referitoare la pensiile speciale, s-a concretizat. Doriți să le impozitați cu 90% și să construiți spitale. Mai ales pe cele militare, care vă deranjează mult de tot. Repet: astăzi, în a 16 -a zi de situație de urgență, în care poliția și armata se află pe stradă, neprotejați corespunzător, expuși amenințării invizibile pentru care noi, ceilalți, trebuie să #stămacasă, în încercarea de a gestiona o situație ieșită din tipare, dumneavoastră veniți cu o idee de natură a crește moralul ”trupelor” – tăierea pensiilor la care ar avea dreptul dacă scapă cu viață din urgia aceasta.

De ce? Pentru că ”nu mai putem avea unii cetățeni mai speciali decât alții”. Cu tot respectul, egali eram în comunismul acela după care tânjiți dvs. Nu, domnule deputat, oamenii nu sunt egali. Oamenii nu sunt egali nici ca abilități, nici ca IQ, nici ca pregătire, nici ca responsabilitate, nici ca periculozitate a muncii pe care o desfășoară, nici, nici, nici. Oamenii trebuie să aibă șanse egale, dar de valorificat fiecare le valorifică în funcție de propriul potențial.
Nu mai insist în ideea că toate țările NATO au un regim aparte de pensionare pentru militari și ”civil servants” din serviciile speciale și poliție, asta puteți afla printr-o simplă căutare pe Google sau, și mai la îndemână, pe Wikipedia.
Am să mă refer la lucrurile pe care le cunosc eu și care, poate, dvs. v-au scăpat din vedere.

Vi se pare dificilă viața în situație de urgență? Vi se pare dificil să vi se restrângă exercițiul unor drepturi și libertăți? Vi se pare dificil să ieșiți doar dacă completați o declarație? Vi se pare ușor ca viața dvs. să nu mai depindă exclusiv de voința dvs. ci de un context pe care nu-l puteți controla? Vi se pare dificil să fiți controlat și monitorizat? Vi se pare dificil să nu aveți acces la toată informația de care apreciați că ați avea nevoie ci doar la cea pe care autoritatea o consideră oportună? Bine ați venit în armată!

Tot ceea ce pentru un cetățean obișnuit este o stare excepțională, pentru un militar este normalul. Pentru că această profesie vine la pachet cu o serie de restricții la care dvs., atunci când propuneți tăieri/ impozitări de venituri, nu vă gândiți. Ca militar ai restrâns dreptul la liberă circulație (și nu este suficientă o declarație pentru a te putea deplasa chiar și în afara garnizoanei, ci este nevoie și de o aprobare!), dreptul la liberă exprimare, dreptul la asociere (inclusiv sindicală, cu excepția poliției), dreptul la libertatea întrunirilor, dreptul la grevă, dreptul la libertate economică, și, poate în ultimul rând ca semnificație, dreptul de a fi ales.

În plus, pentru toți cei care au acces la informații clasificate, există verificarea antecedentelor personale și ale familiei alături de monitorizare și verificări permanente pe durata activității.
Un militar nu poate refuza îndeplinirea un ordin legal, un militar nu poate demisiona când se află în misiune, un militar nu poate abandona misiunea pentru că îi este greu, sau pentru că îi este frică, sau pentru că se teme pentru viața lui. Guvernul tocmai a înăsprit prevederile statutului cadrelor militare pe durata situației de urgență. Asta nu v-a oripilat, nu?
O fi mult, o fi puțin, dvs. apreciați.

 

sursa:gandul

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *