June 27, 2022

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Ministrul Sanatatii a aprobat protocolul de tratament a infectiei cu virusul SARS-Cov-2

0 0
3 min read
0 0
Read Time:3 Minute, 10 Second

Avand in vedere necesitatea unei informari juste si corecte a populatiei, va prezentam Ordinul Ministrului Sanatatii privind aprobarea protocolului de tratament a infectiei cu virusul SARS-Cov-2, aparut in Monitorul Oficial al Romaniei nr,242 de marti 24.martie 2020.

 

În baza recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Ministerul Sănătății a elaborat o schemă de tratament, care acoperă toate cazurile de infectare – ușoare, medii și severe.

1.Forma  usoara a bolii:

Potrivit schemei de tratament elaborate de Ministerul Sănătății, pentru formele ușoare de înbolnăvire, fără pneumonie în stadiul precoce ambulator, se recomandă administrarea de Paracetamol, dar și a altor simptomatice.

Ca posibile reacții adverse se menționează hepatotoxicitate la depășirea dozei și a duratei de administrare de 7-10 zile.

Tot în cazul formelor ușoare de COVID-19, dar în primele trei zile de la debutul clinic, bolnavilor trebuie să li se administreze Lopinavir/Ritonavir (Kaletra) sau Hidroxiclorochină – în cazul celor cu factori de risc.

Reacțiile adverse ar putea fi mai puternice în cazul acestui tratament: diaree, greață, stomatită, febră, anemie, leucopenie și hiperbilirubinemie.

Pentru formele medii de infectare (pacienți cu pneumonie  fără semne de severitate) – Hidroxiclorochină (reacții adverse: tulburări de ritm/conducere).

În cazul copiilor cu pneumonie ușoară, cu tuse sau dificultăţi de respiraţie, se administrează Lopinavir/Ritonavir.

2. Schema de tratament pentru coronavirus – bolnavi în stare critică

Pentru bolnavii în stare critică, cu probleme respiratorii acute, tratamentul prevede Hidroxiclorochină și Remdesivir (Lopinavir/Ritonavir dacă nu este disponibil).

Totodată, în cazul pacienţilor cu sindrom inflamator excesiv şi disfuncţii de organe, medicamentul recomandat este  Tocilizumab.

Tot în cadrul schemei de tratament se mai recomandă efectuarea zilnică a unei electrocardiograme (EKG) pentru evaluarea riscului aritmic.

Din schema de tratament oficială a dispărut Tamiflu, medicamentul antiviral despre care se credea până acum că ar putea fi eficace și în cazul tratamentului pentru COVID-19.

Schema de tratament pentru coronavirus – Kaletra – 1100 lei

Medicamentul Kaletra (Lopinavir/Ritonavir 200mg/50mg) este folosit în mod obișnuit pentru tratamentul infectării cu vrusul HIV și se poate elibera numai pe baza de reteta.

Kaletra este un medicament antiviral. Se administreaza impreuna cu alte medicamente antivirale pentru tratarea adultilor si copiilor in varsta de peste 2 ani care sunt infectati cu virusul imunodeficientei umane de tip 1 (HIV–1), un virus care provoaca sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA).
Ce este Kaletra?
Kaletra este un medicament care conține două substanțe active, lopinavir și ritonavir. Este disponibil sub formă de capsule portocalii (133,3 mg lopinavir și 33,3 mg ritonavir), soluție orală (80 mg lopinavir și 20 mg ritonavir per mililitru) și comprimate (galben-pal: 100 mg lopinavir și 25 mg ritonavir; galbene: 200 mg lopinavir și 50 mg ritonavir).

Dacă aveți rețetă compensată de la medicul de familie, nu plătiți nimic.

Schema de tratament pentru coronavirus – Tocilizumab

Tocilizumab (RoActemra) este utilizat de obicei pentru tratamentul adulților cu artrită reumatoidă activă moderată până la severă (o boală a sistemului imunitar care determină inflamația articulațiilor).  Medicamentul, sub formă de soluție perfuzabilă, se poate elibera numai pe baza de rețeta. Prețul RoActemra este foarte mare, între 600 și 2800 de lei – în funcție de numărul de flacoane necesar tratamentului.

În unele cazuri, medicii au constatat reacții adverse grave, constând în leziuni hepatice severe.

Remdesivir, medicamentul „ultimei speranțe”

Remdesivir este un medicament care se administrează în fazele grave ale bolii, în încercarea disperată a mediclilor de a salva pacienții. Deocamdată, nu este un medicament omologat, ci unul pentru programe de „compassionate use” (program compasional).

Termenul se folosește pentru o moleculă aflată în studii dar neaprobată încă, ce poate fi administrată în cazurile grave de boală pentru care este studiată.

Gilead, compania producătoare a Remdesivir, una dintre cele mai promițătoare molecule studiate în COVID-19, a anunțat că medicamentul este disponibil pentru tratamentul de urgență a formelor grave, fără alte opțiuni terapeutice, prin programul de compassionate use.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro Toate materialele prezente pe acest website (texte, imagini statice și filme) reprezintă opiniile autorilor lor și nu ar trebui luate în considerare de către nimeni. Acest website nu difuzează informații veridice, ci publică interpretări arbitrare ale evenimentelor, informații fictive, unele posibile iar altele de-a dreptul improbabile. De fapt, orice asemănare cu persoane reale este un adevărat compliment pentru noi. Oricine se simte lezat de conținutul editorial al acestui website este îndemnat să se împace cu situația, asta dacă nu știe de glumă..